Zaman: 29 Ara 2025 11:28

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 72 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4  Sonraki

Pakistan'a hangi şekilde yardım etmeyi düşünüyorsunuz?
İlgili Derneklere Online Bağış 46%  46%  [ 6 ]
İlgili Derneklere Kurban Bağışı 31%  31%  [ 4 ]
Gönderilmek üzere ayni yardım 8%  8%  [ 1 ]
GSM operatörlerinden SMS aracılığıyla Bağış 15%  15%  [ 2 ]
Diğer...(Mesajınızda belirtiniz) 0%  0%  [ 0 ]
Toplam oy : 13
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Re: PAKİSTAN'A YARDIM
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 18:44 
Kullanıcı avatarı

İsim: Hakan
Araç: Colt invite AMT
Meslek: Banka
Kan grubu: A+
Umera hocam izniniz olursa bişey sormak istiyorum.
kaç zamandır kafama takılıyor.
Kurbanın vacip olduğunu farza nekadar yakın olduğunu hepimiz biliyoruz onda sorun yok.
Farza ne kadar yakın olsada farz değil sonuçta yani hesap günü geldiğinde neden kurbanı düzenli kesmedin diye hesap vermicemizi düşünüyorum.
ama kesildikçede Allah a yaklaştırdığını biliyorum.

şimdi soruma geliyorum.
Örn.benim hayır işi için kullanacak 700TL param olsa.
Pakistan da müslüman kardeşlerimizin durumu ortadayken orası için kullanmanın en iyi yol olduğunu düşünürsek.

Yardımımızı kurban olarakmı yapmak daha mantıklıdır?
yoksa orada zor durumdaki vatandaşlar için belkide etten daha önemli olabilecek İlaç vs gibi tıbbi giderler için kullanabilmelerine olanak sağlamak amacıyla Nakit yardım yapmakmı mantıklıdır.

Nakit yardımın kurbanın yerini tutmadığını biliyorum kurban niyetine değilde sadece hayır niyetine nakit olarakmı kullanmalıyız aceba.

Kafam çok karışık.

Saygılar...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 18:52 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Cihat
Araç: Honda Civic 1.8 Ishift + Prins
Meslek: Öğretmen
toşu dostum,

hanefi mezhebindensen kurban vaciptir ve kesilmemesi halinde borç hanene yazılır ve hesap günü sorarlar vallaha :) demedi deme, sen önce umerayı sonra beni dinle :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 19:05 
Kullanıcı avatarı

Umarım yanlış bi soru sormamışımdır.
sadece Müslümanlığın mantık dini olduğundan yola çıkarak.
şuan içinde bulunulan duruma göre aceba dahamı mantıklı olur diye aklımdan geçen bişey.
Tşk.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 19:44 
Carisma Uzmanı

İsim: Bahattin
Araç: Proton 1.6GLX
Meslek: Teolog
Kan grubu: Brh+
Sorulara iki bölümde cvp. vermeye çalışayım.
Kurban vacip mi?
Bu konuda çeşitli içtihatlar mevcuttur. İmamı azam ebu Hanifeye göre kurban kesmek vaciptir.
İmam Ebu Yusuf'a göre sünnet.."Sünnet ve vacip ayrımı sadece mükellefin yapmadığında ne derece sorumlu olacağı, dinen günaha girip girmeyeceğini belirlemeye yönelik olarak İslam bilginlerinin belirli bir yöntemle ürettiği teknik bir ayırımdır. Soruya verilen cevap da İslam bilginlerinin bu yöntem içinde söylediklerini değerlendirmekten ibaret olmuştur. Kaldı ki bir ibadetin vacip değil de sünnet olduğunu söylemek, söz konusu ibadetin önemli olmadığı anlamına gelmez. Aksi takdirde Hanefi mezhebinin büyüklerinden Ebu Yusuf da dahil, sünnet olduğu yönünde görüş bildiren bütün bilginler itham edilmiş olur. Zira, ortada birden fazla içtihat bulunduğuna göre bunlardan birine tabi olan Müslüman kınanamaz ve uygulaması tartışma sebebi yapılamaz'."

Kurban kimlere vaciptir?
Alıntılıyorum:
"Hanefi'de servet kiminse kurban borcu da onun olduğundan, aile içinde kimin şahsına ait parası varsa onun kurban kesmesi gerekir. Bu ister erkek ister kadın olsun. şayet bir ailede hem kadının hem de erkeğin ayrı ayrı sermayeleri varsa, dinen zengin sayılan kişi kurban kesmelidir. Her ikisi de zengin ise, ikisi de kurban kesmelidir.

Kurban kesmek dinen zengin sayılan Müslümanlara vaciptir. Kurbanda zenginliğin ölçüsü ise şöyledir:

Zaruri ihtiyaçlarından fazla olarak elinde 85 gram altın veya 595 gram gümüş yahut bunların değerinde para ve mal bulunan kimse zengindir.

Zekâtta olduğu gibi kurban nisabı üzerinden bir sene gibi bir müddetin geçmesi şart değildir. Ayırca koyun, keçi ve sığır gibi otlayan hayvanlar ve ticaret malları nisap miktarında hesaba dahil edilir. Bu malların çoğalan ve artan cinsten olması da şart değildir. Meselha yirmi tane koyunu olan bir kişinin koyunlarının toplam tutarı altın ve gümüşteki nisap miktarını buluyorsa, bu insan zengin demektir. Yine elinde nisap miktarına ulaşan ticaret malı bulunan bir kimse de kurban hususunda zengin sayılır ve kurbanı keser.

Diğer taraftan oturduğu evden başka bir gayr-ı menkulu olan bir insan onun kira geliriyle aylık ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra elinde nisap miktarına ulaşan bir meblağ mevcut olursa ona da kurban kesmek vacip olur.

Bunun gibi, borçlu olan bir insan elindeki malını borcuna verdiği takdirde geriye nisap miktarı kadar bir meblağ kalabiliyorsa, buna da kurban kesmek icap eder. Hattha yazlık ve kışlık olarak iki takım elbisesinin dışında nisap miktarına ulaşabilecek başka elbiseleri olan kimse de bu hususta zengin sayılmaktadır. Bazı fıkıh kitaplarımızda şöyle bir hüküm de vardır:

Bir kimsenin kendi oturduğu evden başka bir evi olursa, onu ticaret veya kira için kullanmasa bile yine onun için kurban vacip demektir.

Kurban kesmesi vacip olan kimsenin Kurban Bayramından önce olduğu gibi, Kurban Bayramının 1., 2. ve 3. günleri içinde de nisap miktarına ulaşan bir mala sahip olması yeterlidir. Yâni, nisap miktarını tutan malın üzerinden bir yılın geçme şartı aranmaz. Meselâ Kurban Bayramının birinci günü ihtiyaçlarının dışında eline nisap miktarına ulaşan bir para geçen kimsenin kurban kesmesi vâciptir.

Zekâtta olduğu gibi, zarurî (aslî) ihtiyaçlar şunlardır:
Oturulan ev, evde kullanılan eşya, binek vasıtası, iş ve sanatta kullanılan malzeme ve âlet, kışlık ve yazlık elbise, bir aylık, başka bir görüşe göre bir senelik yiyecek ve içecek gibi erzak. İşte bunlardan fazla olarak elinde nisap miktarı kadar malı olan kimseye kurban kesmek vaciptir.

Ayrıca, “Kurbansız olur mu, kurban insanın sağlığına düşer” sözünün dinî bir dayanağı yoktur. Hattâ insan zengin olsa da sağlıklı olmayıp hasta veya sakat olsa bile yine kurban kesmesi vaciptir. Diğer yönden kurbanın şartları arasında hiçbir yerde “sağlık” aranmaz. Yalnız kurban kesecek kimse, şu niyette bulunabilir:
“Ya Rabbi, aslında bize ihsan ettiğin bu kadar nimetin karşılığında kendimi sana kurban etmem gerekirdi, yalnız Sen insan kurban edilmesini haram kıldın. Benim yerime bu hayvanı kesiyorum.”

Bu sözler kişinin hâlis niyetini ve ihlâsını gösterir.
Borç para alınarak kurban kesilmez. Şayet insan Kurban Bayramı günlerinde kurban kesebilecek bir zenginliğe ulaşırsa, ancak o zaman kurban kesmesi vacip olur.
“Mahalleden, komşulardan ayıp oluyor” diye borca girip kurban kesmek de doğru değildir. Çünkü Cenab-ı Hak, kula takatının üstünde bir mükellefiyet yüklemez.Böyle bir düşünce ihlâsı da zedeler. Çünkü bu takdirde başkaları görsünler, onlara karşı ayıp olmasın diye kurban kesilmektedir ki, kulluk şuuruna aykırı düşer.

Fakat, zengin olmamakla beraber kurbanlık bir hayvan alacak kadar parası olan kimse kurbanı alır, keser, etini de çoluk çocuğuyla birlikte yer. Bununla yine sevaba girer."Mehmet paksu-İbadet hayatımız.

Asıl sorunuza gelince:
Bireysel cevap veriyorum. Ayırdığınız 700 lira ile mükellef iseniz hem kurbanınızı kesme hemde ayni,nakdi yardım yapma imkanına sahipsiniz.
Şöyle ki kurban fiyatı 140 dolar=210 lira.
210 lirasıyla kurbanınızı keser kalanını istediğiniz şekilde tasadduk edebilirsiniz.
Neden kurbanı kesmeliyiz? Kurbanı kesmeliyiz çünkü artık dünya semboller üzerinde dönüyor veya yürüyor.
Kurban ibadeti bu manada diğer yardımların önüne geçebilir. Bizim açımızdan(hem kendi açımızdan hem de kesildiği yer bakımından ) sembolik değeri vardır.Birde halkın müslüman olması hasebiyle diğer milletlerden gelecek bu türden yıyeceklere ihtiyatlı yaklaşacağını unutmamalıyız.Bu işlemler son derece organize bir şekilde yapıldıgından bu tür endişeye gerek yok kanımca. Zaten kurban bağışlarının nakdi ve ayni yardımların önüne geçme durumu olsa bu dernekler tarafından yönlendirme yapılacağını da tahmın etmekteyim.
Ya orda 210 lira burda 450 lira kurban aynı olur mu diyenler çıkabilir. Evet aynı olur. Ama siz vicdanen rahat olmazsanız 2 adet kurban bağışı yaparak vicdanınızı rahatlatabilirsiniz. Bir de ülkelere göre fiyat çeşitliliği bu organizasyonda ki güvenilirliği göstermektedir. Fix fiyat 450 lira koyupta bir şekilde sui istimal edilebilir.

eksikleriyle kabul ola.
Saygılarımla.

http://www.mscsi.net/destek

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 19:54 
Carisma Uzmanı

Kurban kesmesek parasını fakirlere,öğrencilere versek olur mu?

http://www.sorularlaislamiyet.com/index.php?s=show_qna&id=9674&keyword=kurban

Uzun olduğu için link koydum isteyen arkadaşalar okusunlar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 20:01 
Carisma Uzmanı

toşu yazdı:
Umarım yanlış bi soru sormamışımdır.
sadece Müslümanlığın mantık dini olduğundan yola çıkarak.
şuan içinde bulunulan duruma göre aceba dahamı mantıklı olur diye aklımdan geçen bişey.
Tşk.

Soruları sorduğunuz iyi oldu Hakan bey.
Kimisi bu başlığı açarak, kimisi de soru sorarak hayır işleyebilir.:)
Hazırlaması uzun sürdüğünden geç cevap yazdım.
Tşk. ediyorum.
umarım sorduğunuz doğrultuda cevap yazmışımdır.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 20:40 
Kullanıcı avatarı

Hocam cevap için teşekkür ederim.
orada belirttiğim 700 liranın sebebi şuan küçükbaş kurbanın fiyatı 700 lira olduğunu düşündüğüm içindi.

çok fazla olmuyorumdur umarım ama sormadan edemicem.

tabiiki hem kurban yardımı hem nakdi yardım yapmayı her müslüman ister. Allah herkese nasip etsin.

soruyu şöyle düzenliim
şuan kurban bedeli 210 lira diyorsunuz.
benim ayırabildiğim miktar tam 210 lira olsaydı.
aceba mevcut şartlara göre kurban kesmeyip bu parayı nakdi yardım olarak değerlendirmemin oradaki ihtiyaç sahipleri için daha çok hayra geçeceğini düşünüp nakdi yardım yapsam.

Düşüncem yanlışmı olur?
yoksa hayır efendim kurban kesmemiz gerekiyor önceliği zamanını geçirmeden kurbana vermemiz gerekli diye bir düşünce olmalımıdır?

Tekrar söylüyorum bu hayrın kurban yerine geçmediğini biliyorum.
ama örnekte belirttiğimiz durumda olsanız siz hangi kararı verirdiniz.

Tekrar verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 21:19 
Carisma Uzmanı

Evet şimdi kurban konusunda siz mükellef misiniz?
Yani mezhebimize göre size kurban kesmek vacip mi?
Eğer şartları taşıyorsanız ve dinen zengin sayılıyorsanız bu vecibeyi yerine getirmek konusunda bir mecburiyet söz konusu.
Sizin, benim, bir başkasının burada maslahata binaen hüküm çıkarıp kurban kesmeyip nakdi yardım yapsam olur mu deme hakkımız malesef yok. Yaparsanız ne olur. İnfak etiğiniz miktar sadaka hükmünde olur, sadaka sevabı alırsınız. Kurban konusunda da mezhebimize göre vacibi terk etmiş olursunuz.
"Vacibin inkarı küfrü gerektirmez. Ancak sapıklıkla itham sebebi görülür. Vacibin terki farzın terki ölçüsünde olmasa bile yine de günah ve sorumluluğu gerektirir. Mesela namazın vaciplerinden birinin yanılarak terk edilmesi, sehiv secdesini gerektirir. Bir vacibi kasten terk etmek ise, tahrimen mekruhtur ve namazın iadesini gerektirir. Ahmed b. Hanbel'e nisbet edilen bir görüşe göre, Kur'an'da yapılması emredilen fiilere farz, sünnette emredilenlere ise vacip denilir."

""Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman mü'min erkek ve mü'min bir kadına kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur Her kim Allah ve Resûlüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur"Ahzab-36

Kurbanımı keserim, daha sonra yapabileceğim başka bir iş,yardım var mı ona bakarım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 23:14 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: ilhami
Araç: Outlander 2.4
Meslek: memur
Dünya küçük belli mi olur.
Bakarsınız Bursaya da yolumuz düşer.
De görüşme ücreti falan vermeyiz ha baştan söyleyelim AVUKAT bey:)[/quote]

Sağolasın abi :) İnşaallah birgün geliriz, (sende geldiğimizde bi kuzu kesersin canın sağolsun :crazy: )[/quote]
av.'a giderken avlandık: kurban ararken kurban olduk.
görüşmeye ücret yok ama soruları cevaplamaya var :) Allahtan fetva vermek/almak ücretli değil yoksa umera hocam malı götürürdü :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2010 23:47 
Kullanıcı avatarı

İsim: Ali Akde
Araç: 2005 1.5 Instyle AMT
Meslek: Muhasebe Elemanı
Kan grubu: A +
İlhami abi belki bu pazar Bursa yollarındayım :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Kas 2010 15:14 
Kullanıcı avatarı

umera yazdı:
Evet şimdi kurban konusunda siz mükellef misiniz?
Yani mezhebimize göre size kurban kesmek vacip mi?
Eğer şartları taşıyorsanız ve dinen zengin sayılıyorsanız bu vecibeyi yerine getirmek konusunda bir mecburiyet söz konusu.
Sizin, benim, bir başkasının burada maslahata binaen hüküm çıkarıp kurban kesmeyip nakdi yardım yapsam olur mu deme hakkımız malesef yok. Yaparsanız ne olur. İnfak etiğiniz miktar sadaka hükmünde olur, sadaka sevabı alırsınız. Kurban konusunda da mezhebimize göre vacibi terk etmiş olursunuz.
"Vacibin inkarı küfrü gerektirmez. Ancak sapıklıkla itham sebebi görülür. Vacibin terki farzın terki ölçüsünde olmasa bile yine de günah ve sorumluluğu gerektirir. Mesela namazın vaciplerinden birinin yanılarak terk edilmesi, sehiv secdesini gerektirir. Bir vacibi kasten terk etmek ise, tahrimen mekruhtur ve namazın iadesini gerektirir. Ahmed b. Hanbel'e nisbet edilen bir görüşe göre, Kur'an'da yapılması emredilen fiilere farz, sünnette emredilenlere ise vacip denilir."

""Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman mü'min erkek ve mü'min bir kadına kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur Her kim Allah ve Resûlüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur"Ahzab-36

Kurbanımı keserim, daha sonra yapabileceğim başka bir iş,yardım var mı ona bakarım.

Hocam çok teşekkür ederim.
Allah razı olsun.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Kas 2010 18:45 
Carisma Uzmanı

Rica ederim.
Cümlemizden razı olur inşaAllah.
Tatmin olduysanız ne ala..

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Kas 2010 18:46 
Carisma Uzmanı

Reklamlarımız hayırlı olsun:)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Kas 2010 02:38 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

hero4262321 yazdı:
İlhami abi belki bu pazar Bursa yollarındayım :)

carisma sahipleri buraya bölümünden haber verirsen masajını okuma ihtimalim artar: geldin mi. ben yarın akşam burdura gidiyom

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2010 00:20 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

arkadaşlar burdurdan danayı sırtlayıp geldim. bir de derin dondurucu aldım: sizlere feda olsun paracıklarım :friends:

uludağda et-mangala varmısınız :beer:

lütfen kış lastikleriyle gelin =@

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2010 10:30 
Kullanıcı avatarı

İsim: Yasin
Araç: 1990 Lancer Special Edition :)
Meslek: Biomedikal
Valla süper olur aslında :)

Follow Me Home - Uğurlama & Karşılama Işığı Modülü İçin Lütfen Aşağıdaki Linke Tıklayın.
http://www.mitsubishiclubturkey.com/viewtopic.php?f=37&t=2405

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2010 23:47 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

OLUMLU GÖRÜŞ BİLDİRENLER GELECEK DEMEKTİR ONA GÖRE!!

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 24 Kas 2010 01:11 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Cihat
Araç: Honda Civic 1.8 Ishift + Prins
Meslek: Öğretmen
Abi biz Akdenizlilere ters olur ULUdağ...bir yerlerimiz buz tutar oralarda...ben olumlu bakıyorum ama beni yok sayın :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 24 Kas 2010 23:15 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

bacey yazdı:
Abi biz Akdenizlilere ters olur ULUdağ...bir yerlerimiz buz tutar oralarda...ben olumlu bakıyorum ama beni yok sayın :)

ben de akdenizliyim. bayramda burdur'daydım ve bursadan daha soğuktu. buraların adı var herşeyin harbisi yine akdenizde: ayna grubunun biz akdenizliyiz şarkısını dinle. öğrenciyken güneydoğulu arkadaşlarla yemek yerdik. ben acı da iddialı olmamaMA rağmen onlardan daha acı yerdim. bizde ben acı yerim diyen adam cebinde fini biber taşır ben onların semtinden geçemem ama kanda harbilik olunca kendimizi küçük gördüğümüz meselelerde bile o kadar da küçük olmadığımızı fark ettim. bir özelliğimiz de iyi gaza geliriz :D

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 24 Kas 2010 23:28 
Kullanıcı avatarı

İsim: Yasin
Araç: 1990 Lancer Special Edition :)
Meslek: Biomedikal
av.ilhami yazdı:
OLUMLU GÖRÜŞ BİLDİRENLER GELECEK DEMEKTİR ONA GÖRE!!

Ankara ekibinden gönüllü arkadaşlarla toplaşıp gelsek güzel olur aslında :D
Yada olmazsa danayı kargoya ver abi :"":
Biz forum adına tüketiriz pazar günü :Yahoo!:

Follow Me Home - Uğurlama & Karşılama Işığı Modülü İçin Lütfen Aşağıdaki Linke Tıklayın.
http://www.mitsubishiclubturkey.com/viewtopic.php?f=37&t=2405

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 72 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap:  
POWERED_BY Color scheme by ColorizeIt!

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye