Zaman: 25 Ara 2025 07:38

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 28 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Cam Filmine Ceza Yok!
MesajGönderilme zamanı: 27 Haz 2012 19:45 
Kullanıcı avatarı

İsim: Efe
Araç: Volkswagen Caddy
Meslek: Öğrenci
Aracının camındaki film nedeniyle para cezasına çarptırılan avukat dava açtı. Mahkeme, cezanın hukuki dayanağı olmadığına hükmetti.

Oto cam filmine ceza yok!

Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi, aracının camına siyah film taktırdığı gerekçesiyle trafik ekiplerince 154 lira para cezası uygulanan Sakarya Barosu avukatlarından Vacit Öktem’in başvurusu üzerine, ‘araç camlarına film takılmasının yasal olarak suç teşkil etmediği’ görüşüyle cezayı iptal etti.

Avukat Vacit Öktem “Trafik ekipleri kanunu farklı
yorumluyorlar”
dedi. Sakarya Barosu avukatlarından Vacit Öktem, 4 Haziran 2012 tarihinde kendisine ait araçla Adapazarı Adliyesi’nden bürosuna gelirken, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı kontrollerde, aracının camında siyah film olduğu gerekçesiyle ceza uygulandı. Trafik ekipleri, Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1-b maddesinden dolayı 154 lira para cezası kesince Öktem cezanın kaldırılması için mahkemeye başvurdu. İtirazı inceleyen Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi Öktem’i haklı bularak Sakarya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik cezasını iptal etti.

Mahkeme iptal gerekçesinde şunları yazdı:
“Anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıların bulunması gerekmektedir. Bilirkişi raporunda itirazcıya ait araçta bu kapsamda bir süs, aksesuar, eşya veya çıkıntının bulunmadığındın tespit edilmiş olması karşısında, kanuna aykırı olarak düzenlenen idari para cezasının iptaline dair hükümler kurulmuştur. Trafik cezasının hukuki dayanaktan yoksun olması nedeniyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına.”

Polis yanlış yorumluyor

Öktem, mevcut şartlarda ceza kesilmesinin hukuka uygun olmadığını belirterek, “Trafik müdürlüğünün uygulaması maalesef yürürlükteki yasaya uymuyor. İlgili yasa sürücünün sürmesini engelleyecek çıkıntı veya benzeri eklentileri kapsıyor. Yasada ’dışarıdan görüşü engelleyecek filmlerin araca yapıştırılması yasaktır’ demiyor. Mahkeme filmlerin görüşü engellemediğine karar verdi. Mahkemenin bu kararı Türkiye için geçerli bir karardır.
Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, araçlarında film olan kişilerin bu filmleri sökmeleri gerekmez.”

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: Cam Filmine Ceza Yok!
MesajGönderilme zamanı: 27 Haz 2012 20:20 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Aydın
Araç: 2004 Toyota Avensis 2.0 Elegant AT
Meslek: Öğr. Gör.
Kan grubu: B+
genelge yayınlanmadan olmaz sanki. yani polis kesmeye kalksa itiraz etsen "sen de mahkemeye ver" der geçer.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 27 Haz 2012 20:23 
Kullanıcı avatarı

İsim: Hakan
Araç: Colt invite AMT
Meslek: Banka
Kan grubu: A+
sinir kupu yazdı:
genelge yayınlanmadan olmaz sanki. yani polis kesmeye kalksa itiraz etsen "sen de mahkemeye ver" der geçer.

Aynen öyle, ayrıca farklı bir mahkeme farklı bir kararda verebilir. :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 27 Haz 2012 23:07 
Kullanıcı avatarı

İsim: Evrim
Araç: asx 2011
Meslek: Reklam
Sevindirici bir haber. Artık yolda polis gördüğümüzde 4 camıda açmamamıza gerek kalmayacak :D

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Haz 2012 17:30 
Kullanıcı avatarı

toşu yazdı:
sinir kupu yazdı:

Aynen öyle, ayrıca farklı bir mahkeme farklı bir kararda verebilir. :)

Mahkemelerden farklı farklı kararlar çıkamaz. Bu yüzden bu karar Türkiye genelidir. Eğer bir polis durdurup ceza kesmeye kalkarsa bu mahkeme kararını gösterebilirsiniz. Mesajımda da yazıyor zaten polisler kanunu yanlış yorumluyorlar bundan dolayı sorun çıkıyor.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Haz 2012 17:54 
Kullanıcı avatarı

İsim: özenc
Araç: TOYOTA AURİS 2013
Meslek: büro
ben 15 günde 2 kere ceza yedim filmden bidaha yersem kesin itiraz ederim :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Haz 2012 18:30 
Kullanıcı avatarı

İsim: Emin Yıldız
Araç: 2011 Lancer 1.6 Invite SportSedan SR
Meslek: Advocate
Kan grubu: 0Rh+
Her olayı kendi içerisinde değerlendirmek lazım. Bir mahkemenin kabul ettiği itirazı bir diğeri kabul etmeyebilir. Siz o kararı gösterin polis yine ceza yazacaktır. Yukarıda alıntılanan Yargıtay'ın yerleşmiş bir içtihadı da değil ki hakim dikkate alsın!!

Durumu örneklemek gerekirse: Cam filminden dolayı ceza tutanağı düzenlendi itiraz ettiniz, görüşü engelleyecek bir durum yok aracımda dediniz. Mahkeme bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi ve bilirkişi de dedi ki cam filmi görüşü engelliyor, ön camda film yok ama yan ve dikiz aynaları kullanırken cam filminin etkisi sebebiyle sürücünün görüşünü etkiliyor dedi. Hakim de bilirkişi raporuna uyarak cezaya yönelik itirazı reddebilir.

Yeni bir mevzuat düzenlemesi olmadan filmlere ceza yazılmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Haz 2012 20:00 
Kullanıcı avatarı

nightmare115 yazdı:
Her olayı kendi içerisinde değerlendirmek lazım. Bir mahkemenin kabul ettiği itirazı bir diğeri kabul etmeyebilir. Siz o kararı gösterin polis yine ceza yazacaktır. Yukarıda alıntılanan Yargıtay'ın yerleşmiş bir içtihadı da değil ki hakim dikkate alsın!!

Durumu örneklemek gerekirse: Cam filminden dolayı ceza tutanağı düzenlendi itiraz ettiniz, görüşü engelleyecek bir durum yok aracımda dediniz. Mahkeme bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi ve bilirkişi de dedi ki cam filmi görüşü engelliyor, ön camda film yok ama yan ve dikiz aynaları kullanırken cam filminin etkisi sebebiyle sürücünün görüşünü etkiliyor dedi. Hakim de bilirkişi raporuna uyarak cezaya yönelik itirazı reddebilir.

Yeni bir mevzuat düzenlemesi olmadan filmlere ceza yazılmaya devam edeceğini düşünüyorum.

sanırım avukatsınız bende hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Buradaki karar yargıtay içtihadına geçmemiş olabilir ancak bu mahkemenin kararı örnek gösterilebilir bence. Tıpkı kredi kartlarında alınan yıllık kart ücreti gibi onda da mahkeme kararı örnek gösterilmişti. Yanlış mı düşünüyorum? :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2012 02:14 
Kullanıcı avatarı

İsim: Emin Yıldız
Araç: 2011 Lancer 1.6 Invite SportSedan SR
Meslek: Advocate
Kan grubu: 0Rh+
Sürekli olarak aynı yonde cok sayıda karar olursa o zaman birseyler olabilir bence. Tek mahkeme kararını alıp emeklilere müjde seklinde haber yapmaları sonucu emekliler maaş farkı alacagi konusunda da umutlanmisti ve dava acmaya niyetlenen cok kisi oldu fakat Yargıtay'dan donmuştu yanlış hatırlamıyorsam.

Bana da yazıldı filmden ceza ve itiraz ederek iptalini sağlamıştım fakat itirazım cam filminin görüşü engellemesinden ziyade aracımda cam filminin olup olmadıgı tespit edilmeden keyfi ceza tutanağı düzenlenmesi yönünden oldu. Çünkü polis hic durdurmadan tutanağı yazıp adresime yollamıştı. Ben de araçta olup olmadığına dair tespit olmadan aracıma bakılmadan uzaktan bakmak suretiyle bu anlaşılmaz diyerek itiraz ettim ve var olmasına karsın filmi gidip sokturdum, aracımda inceleme yapıldı film daha onceden varmış ama ne zaman sokulduğunu tespit edemem dedi inceleyen kisi hakim de itirazı kabul etmişti.

Fakat farklı sekilde gelişseydi olay itiraz da etmezdim boyle bir yola da girmezdim. Benim önüme boyle bir dosya gelse cam filminin koyuluguna bakar koyu ise görüşü engeller diyerek itirazı reddederim.

Haber yapılan karar Yargıtay denetiminden gecmis mi? Dosya numarası olsaydı daha saglikli olurdu.

Kısacası benim fikrim bu isin tek bir mahkeme kararı ile olmayacağı seklinde.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2012 09:40 
Kullanıcı avatarı

Sanırım şu an için sadece bir mahkeme kararı niteliğinde. Mahkeme kararını araştırdım ancak bulamadım. Yakın zamanda belli olur umarım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2012 09:40 
Kullanıcı avatarı

Sanırım şu an için sadece bir mahkeme kararı niteliğinde. Mahkeme kararını araştırdım ancak bulamadım. Yakın zamanda belli olur umarım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2012 12:58 
Kullanıcı avatarı

İsim: Bil@l
Araç: Lancer 1.8 Intense CVT
Meslek: Bilg. Muh.
Kan grubu: B +
Konu yargitaya tasinirsa faydasi olur. Keske bu mahkeme her gun yuzlerce kisiye ceza kesilen uygulamada olan bir durumun aksi yonunde karar vermeseydi. Ust mahkemeden veya bakanliktan gorus falan isteseydi oyle birsey oluyorsa tabi.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Tem 2012 02:25 
Kullanıcı avatarı

İsim: S.Uğur
Araç: 2010 lancer 1.5 invite mt yakut kırmızı
Meslek: turizm
Kan grubu: 0rh+
tüm bu ceza muhabbetine karşın 1hafta önce bende cam filmi yaptırdım.valla çokda güzel oldu.1numara tercih ettim koyu olmasını zaten sevmiyorum.ama 1numara olsa bile bana biraz koyu geldi az daha açık olabilirdi.başka araçlarda 1numara olan ama daha açık görünen filmlerde gördüm.güzel memleketimde malesef herşey yanlış yapılıyor.mevzuatta direk cam filmiyle ilgili bir ibare yok.(görüşün engellenmesine yönelik cümleler geçiyor)devlet sağolsun herzamanki gibi işi ağırdan alıp olabildiğince nemalanmak peşinde.yaşanan bir durumda bi kargaşa varsa hemen duruma müdahale edip kuralını koyacaksın.şimdi cam filmi yasak dese film üreten işletmeler var onlardan vergi alıyor ayrıca işçi istihdamı var.bu filmi takan dükkanlardan da vergi alıyor ve yine buralarda çalışan işçiler var.ama aynı devlet trafik polisi vasıtasıylada ceza kesip kullanıcıdanda gelir elde etmiş oluyor.yani yasak dese ayrı bi sıkıntı serbest dese hem bu ceza geliri kaleminden olacak hemde ileride cam filmiyle ilgili bi sıkıntı olursa(kaza,suikast,soygun v.s.)sorumlu olacak.şu saatten sonra yapılması gereken herhangi bir ayrım yapılmadan üretim standardını belirleyip serbes bırakılması olmalıdır.bikeresinde kıvanç tatlıtuğ a ceza kesmişlerdi cam filminden. o da kardeşim ben ünlüyüm seven var sevmeyen kıskanan var trafikte tacize uğruyorum dikkatim dağılıyor dedi.baktığın zaman haklı.ve bu haklılık durumu kişiye göre değişeceğinden uzarda gider.herşeyden önemliside fabrika çıkışı karartılmış camlı araçlar var.aslında bu durum bile işin çoktan meşrulaştığını gösteriyor.bu işin tantanası uzun bi süre daha devam eder böyle davalar v.s.açıldıkça devlet anca işe el atar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Tem 2012 08:58 
Kullanıcı avatarı

İsim: İbrahim
Araç: Tosun
Meslek: Aktif Satış
Kan grubu: Arh+
Valla yolda cam filmi için çevirme, ceza yazma biraz zorbalığa giriyor açıkcası.

Kişi otomobil almak için dünya para veriyor, herşeyi ile uğraşıyor. ÖTV' sini KDV' sini çatır çatır alıyorsunuz. Sonrasında aldığı aracın vergilerini ödüyor, zamlı yakıtınızdan kullanıyor. Sonra sen gidiyorsun iki üç çapulsuzun eline defteri veriyorsun, ceza kestiriyorsun, buna imkan sağlıyorsun. Adam aracını yasal yoldan satın almış kardeşim. Sen nasıl karışırsın ki camına, üzerindeki sticker' a. Çevreye rahatsızlık vermediği sürece, somut bir neden olmadığı sürece sanane kişinin malından...

Arkadaşlar, ceza' yı ödeyen mağdur kişi ne dese haklı valla. Bu durumda küfürün adı günah olmaz yani...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Tem 2012 09:57 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Aydın
Araç: 2004 Toyota Avensis 2.0 Elegant AT
Meslek: Öğr. Gör.
Kan grubu: B+
o değil merso veya range varsa altında çevirme yok. ben hiç çevirmede filmden ceza yiyen lüks araç görmedim.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Tem 2012 10:07 
Kullanıcı avatarı

İsim: İbrahim
Araç: Tosun
Meslek: Aktif Satış
Kan grubu: Arh+
sinir kupu yazdı:
o değil merso veya range varsa altında çevirme yok. ben hiç çevirmede filmden ceza yiyen lüks araç görmedim.

Bende görmedim :unknown:

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 11 Ağu 2012 22:54 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Cihat
Araç: Honda Civic 1.8 Ishift + Prins
Meslek: Öğretmen
http://www.trthaber.com/haber/yasam/yas ... 51659.html

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Ağu 2012 19:38 
Kullanıcı avatarı

İsim: neşe
Araç: 2012 colt elegance amt
Meslek: öğretmen
Kan grubu: BRh+
evet çok yakında bu yasak tarihe karışıyormuş haberlerde izledim :MCT:

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Ağu 2012 19:40 
Kullanıcı avatarı

İsim: neşe
Araç: 2012 colt elegance amt
Meslek: öğretmen
Kan grubu: BRh+
Firestarter yazdı:
Valla yolda cam filmi için çevirme, ceza yazma biraz zorbalığa giriyor açıkcası.

Kişi otomobil almak için dünya para veriyor, herşeyi ile uğraşıyor. ÖTV' sini KDV' sini çatır çatır alıyorsunuz. Sonrasında aldığı aracın vergilerini ödüyor, zamlı yakıtınızdan kullanıyor. Sonra sen gidiyorsun iki üç çapulsuzun eline defteri veriyorsun, ceza kestiriyorsun, buna imkan sağlıyorsun. Adam aracını yasal yoldan satın almış kardeşim. Sen nasıl karışırsın ki camına, üzerindeki sticker' a. Çevreye rahatsızlık vermediği sürece, somut bir neden olmadığı sürece sanane kişinin malından...

Arkadaşlar, ceza' yı ödeyen mağdur kişi ne dese haklı valla. Bu durumda küfürün adı günah olmaz yani...

Çapulsuz diye kastettiğiniz umarım polisler değildir. :evil:

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Ağu 2012 22:47 
Kullanıcı avatarı

İsim: Doğan
Araç: Citröen Grand Picasso
Meslek: Teacher
Kan grubu: A rh
Firestarter yazdı:

Polislere çapulsuz yakıştırmanız hiç hoş değil.. Uygulama yanlışsa bunun sebebi yollardaki ekipler değil, kanunlardır..

Lüks araçlara gelince, yeni arabaların çoğu karartılmış cam ile satın alınabiliyor (bknz Colt) hal böyleyken bir Range rover'ın lazerli ve izolasyonlu camına ceza yazılmaz zaten.

Eski Colt'çu..

Son imza güncelleme 12.11.2013

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 28 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz