Zaman: 17 Oca 2026 19:56

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 10 mesaj ] 
Yazar Mesaj
MesajGönderilme zamanı: 28 Şub 2015 18:11 
Kullanıcı avatarı

İsim: akif
Araç: ASX INVITE 2013
Meslek: TEKNİK ÖĞRETMEN
Kan grubu: 0rh+
asx ile ilgili rampalarda bayılma meselesine bir açıklık getireyim başka bir forum sitesinde bana sordular bende cevapladım ancak önemli olduğu için ve asx almayı düşünenlerin aklında bir soru olduğu için bu konuyu açıklayayım diye birde burada yazayım dedim
Kesinlikle Asx rampa çıkmaz yığılır diye bir durum yok bunu araba sürmeyi bilmeyenler veya hayatında otomatik arabadan başka benzinli araba kullanmamış olanlar veya aynı şekilde dizel motorla doğmuş dizel motorla yaşayan ve benzinli araba kullanmamış olanlar veya işine gelmeyenlerin uydurmuş olduğu bir savsatadır.

durumu örnekleme ve kıyaslama yaparak açıklayayım
önce tork nedir güç nedir bu kavramlar araçlarda ne ifade eder motor gücünün ve torkunun birbiriyle olan ilişkisi nasıldır yada nasıl olunca o araçtan en iyi verim yada performans alınır.Bir araçta tork ve gücü etkileyen diğer faktörlerin görevleri nelerdir yani şanzıman vites durumları transmisyon (hareket aktarım sistemi) özellikleri kısacası motor milinden tekere kadar olan sistemlerin durumu gücü ve torku nasıl değiştirir bunlar az çok bilmek gerekir ve bu bilgileride internet aleminde kısa bir araştırmamın sonunda kolayca öğrenirsiniz bende az çok durumu açıklayayım.

Babamda 2000 turbo HD dizel motor 2005 model pejo partner var ve ben bu aracı çok kullandım yokuşlarda banamısın demiyor hem dizel hem turbolu hemde 2000 motor ve beygir gücü 90 hp torku yük aracı olduğu için 205 Nm ve bu 90 beygir 205 torku hepsini 2000 rpm devirde verir. ve 2000 deviri geçince tork düşmeye başlar yine 2000 deviri 5. viteste saatte 90 km hızla alırsınız bu şu demek 5. vitesteki en güçlü olduğu devir 2000 rpm yada 2000 d/dk ise hızınızda 90km/saat olur ve bu durumda dik bir rampada yukarı çıkmaya başlamışsanız yığılmaz ama 90 dan fazlada hızlanamazsınız.

Asxin motoru ise 117 beygir 154 torktur ve maxiumum torku 4000 devirde verir. ve benzinli atmosferik motordur ancak mivec motordur . asx 5. vites te ve 4000 devirde yaklaşık hızı saatte 160 km olur 5 viteste iseniz asx de maximum gücü 160 km/s hızda alırsınız.yani iyi bir rampaya çıkıyorsunuz hızınız 5 viteste 160 ise rampayı dinlemez yığılmaz girdiği gibi çıkar .
Asx ile 5. viteste ama 90 km/s ile gidiyorsunuz devriniz 2000 d/dk olur buda torkunuzun yaklaşık olarak tabi vektörel bir hesaplama gerekir ancak biz yuvarlak hesap diyelim devir yarı yarıya ise torkta yarısını alırsak 154/2 =77 Nm olur yani iyi bir rampaya çıkıyorsunuz hızınız 5 viteste 90 ise rampada yığılırsınız ve 5. viteste inat ederseniz devriniz iyice düşer torkunuz düşer ve rampada kalırsınız.
mecburen yapmanız gereken şey vitesi uygun sayıya kadar düşürmek ve gaza basmak ve deviride 4000 rpm ye çıkarmak gerekir böyle yapınca rampayı çıkar ve hatta rampada hızlanırsınız ancak kaçınılmaz olarak yakıtı da artar .Asx 3. viteste 5000 devirlerde yanlış hatırlıyorda olabilirim ama yaklaşık 140 km/saat hıza çıkar yani rampada 3. viteste 4000 devire ulaşmışsanız hızınız aşağı yukarı 120 civarıdır.
Performansıda az çok açıklamak gerekirse bir araç maksimum istenilen güç/tork kombinasyonuna ve devire yada hıza ne kadar çabuk zamanda ulaşıyorsa o kadar performanslı deriz yani zaman azalınca performans artar.
ASX 1.6 MİVEC motorda ise mivec teknolojisi nedeniyle diğer 1.6 atmosferik benzinli motorlardan daha performanslı ve ekonomiktir.
Ancak tabiî ki turbolu araçlar kadar değildir.
Bir kıyaslama yaparsak 1.2 turbo benzinlilerden performans olarak yaklaşık kafa kafaya gelir ve yakıtıda az da olsa (bunu 1.2. turbo benzinli araç sahiplerinin yorumlarına göre söylüyorum) asx in daha uygundur . 1.4 turbolular ve 1.6 turbolu benzinli motorlar asx e göre daha performanslıdırlar ancak yakıtları asx den çok tur ki bunu 1.4 turbolu insigna sahibi arkadaşım var ve yine kullanıcı yorumlarına dayanarak söylüyorum.
Siz gönül rahatlığı ile asx alabilir ve onun sürüş zevkini aldıkca size tavsiye edenlere dua edersiniz. Saygılar..

En son akif06eren tarafından 28 Şub 2015 22:23 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Şub 2015 18:50 
Kullanıcı avatarı

İsim: caner
Araç: 2011 Lancer invite sr
Meslek: zabıt katibi
Kan grubu: 0Rh+
1.6 lancer sahibi olarak aynı şeyin lancer ve bence tüm benzinli araçlar için geçerli olduğunu söyleyebilirim, ister rampa ister düz yol turboluda olsa hiçbir dizel benzinliyi geçemez, ne varki arabayı zorlamamak ve yakıttan tasarruf etmek amacıyla kimseyle yarışmıyoruz, uygun viteste kullan rahat rahat çık istediğin yere :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Şub 2015 22:33 
Kullanıcı avatarı

canerk yazdı:
1.6 lancer sahibi olarak aynı şeyin lancer ve bence tüm benzinli araçlar için geçerli olduğunu söyleyebilirim, ister rampa ister düz yol turboluda olsa hiçbir dizel benzinliyi geçemez, ne varki arabayı zorlamamak ve yakıttan tasarruf etmek amacıyla kimseyle yarışmıyoruz, uygun viteste kullan rahat rahat çık istediğin yere :)

aynen öyle caner bey ama ben özellikle rampa çıkarken tutamıyorun kendimi uygun vitese alıp basıyorum gaza o rampada şahlanması yokmu hasta ediyor beni inanın düz yolda basınca o kadar zevk almıyorum :)
bilmeyenler için söyleyelim lancer 1.6 ile asx de aynı motor kullanılır.
asx alırken bayide lanceri yakından inceledim direksiyon başına oturdum aman Allahım o ne haz ya sanki ralli arabası içindeyim ve patikalarda ralli yapıyorum hastası oldum neredeyse asx den dönüp lancer alacaktım ama bende daha büyük bir hastalık var balıkçılık o nedenle asx den de vaz geçemedim ama asx ide sürmek deli bir duygu

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Şub 2015 22:52 
Kullanıcı avatarı

Aynen dediğiniz gibi lancer başka duygular yaşıyor, basınca ralli arabası basmayınca 1.2 dizel tasarrufunda 100 km de 4.4 litre yaktırdım daha ne olsun :) ancak tekirdağ yolları o kadar kötü ki öğretmen eşimi bile okuluna bırakamıyorum, eşim kıyamıyor arabaya ben minibüsle giderim sen gelme diyor :) Bu yüzden ASX almayı planlıyorum 2-3 sene sonra ev kredisi bitince... Yerden yüksek ve köy yollarına daha uygun :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Şub 2015 23:39 
Kullanıcı avatarı

İsim: Cengizhan
Araç: MUTAF
Meslek: Öğretmen
Çok güzel bir yazı olmuş. Benzer tartışmayı da dizel aracı olan dostlarla yaşıyoruz. Araçları kıyaslarken kendi araçlarında turbo olduğunu hesaba katmıyorlar ve dizel araçların daha performanslı olduğunu savunuyorlar...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Şub 2015 23:55 
Kullanıcı avatarı

En hızlısı son hız 190 km de takılıp kalır, ara hızlanmaları iyi olabilir ama devir yükselince apışıyolar, son hıza geldimi apışıyolar, kuş gibi hafif arabaları var ama uçmuyor :) neymiş rampaya geleymişim sende viraja gel bayır aşağı gel düz yola gel madem :) tartışmaya gerek bile yok... Dizel araç performanslıda niye spor arabalar hep benzinli....kalkıp 2.0 motor turbo dizel diyolarsa gelsinler bi EVO ile kapışsınlar :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Mar 2015 00:26 
Kullanıcı avatarı

partner ile istanbulda ataşehire gidiyorum bide araca güveniyorum ya en soldayım
tam rampa çıkarken turbo off yok turbo gitti birşeyler oldu araç gidiyor ama turbo yok tın tın artık yaktım sağa sinyali ama sağa gidene kadar yediğim kornayı ben bilirim .. turbosuz dizel tam bir felç vakası .. :)
zaten ben dizel araç almamak ve lpg taktırmayacağım bir araba olarak asx i tercih etmiştim

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Mar 2015 00:40 
Kullanıcı avatarı

mutafik yazdı:
Çok güzel bir yazı olmuş. Benzer tartışmayı da dizel aracı olan dostlarla yaşıyoruz. Araçları kıyaslarken kendi araçlarında turbo olduğunu hesaba katmıyorlar ve dizel araçların daha performanslı olduğunu savunuyorlar...

beğenmenize mutlu oldum
maalesef ülkemdeki benzin fiyatları dizel motoru ön plana çıkarıyor.
yoksa ne amerikada ne ingilterede nede arap ülkelerinde dizel binek araç yok hatta çoğu yakıt istasyonunda motorin yok sadece özel yakıt istasyonları motorin satıyor .herhalde ingilterede bineklerde dizel motor sadece arazi araçlarında var o da suya girince istop etmesin diye..
maalesef şöyle 2000 turbolu benzin motorları olacak ki görürüz dizelleri o zaman

bide düşünün ferrari de yada bir masseratide yüksek güçlü dizel motor var ve ara gazı veriyorsunuz çıkan ses nasıl olurdu acaba gırin gırin gııırin gırin gırin gırin gibi :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Mar 2015 14:22 
Kullanıcı avatarı

İsim: Savaş
Araç: ASX
Meslek: TSK
Kan grubu: A -
Çok aydınlatıcı bir yazı elinize sağlık

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Mar 2015 16:35 
Kullanıcı avatarı