Zaman: 01 May 2026 13:28

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 22 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Performans kaybı hakkında...
MesajGönderilme zamanı: 07 Ağu 2015 03:05 
Kullanıcı avatarı

İsim: Mustafa Küçük
Araç: Colt 1.3 makyajlı kasa
Meslek: Tasarımcı
Kan grubu: 0 +
Arkadaşlar merhaba. Geçen yıl ekim ayında 2009 model makyajlı 1.3 benzinli manuel vites Colt alarak aranıza katıldım. Bir sıkıntım var yardımcı olursanız sevinirim.

Yaklaşık 2 ay kadar önce yıllık bakımını yaptırdım. Yetkili servis, baskı balatanın değişme zamanı yaklaştığını ama yine de 15.000 daha götürür demişti. İlk sahibi bir bayanmış. E balatanın çabuk bitmesini normal haliyle. Neyse lafı uzatmadan, 1 ay kadar önce görev yaptığım yerden memlekete (Adana) tatile geldim. Geldiğimde arabada performans kaybı olduğunu farkettim. Şöyle ki; misal 2. vitesteyken gazı köklediğimde resmen şaha kalkmış gibi gidiyordu. Ama şimdi gazı köklediğimde yavaş yavaş hızlanıyor. Sanki aracın eko modu varda ona geçmiş gibi. Balata kaçırıyor desek, km ile devir doğru orantılı artıyor, Adana'nın havası nemli ve sıcak ondan desem geldiğimde de devam ediyor. Yakıttan desem, total ve shell performans yakıtı koydum yine aynı. Başka bir ihtimal aklıma gelmiyor.

Sizce bu yavru köpek balığı neden performanstan düştü? Şimdiden teşekkürler...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Ağu 2015 09:22 
Kullanıcı avatarı

Mesut kardeşim aynı şeyleri düşündüm bende. 2 ay önce yapılan 60.000 bakımında bujileri değiştirmedi servis. Hocam bujiler daha temiz, zımpara attırdım kullanılır daha, dedi. Araçta lpg yok zaten gerekte yok çünkü şehirlerarası yolda 550 km yi 100 tl benzin ile (litresi 4,44 iken) gittim.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Ağu 2015 11:58 
Kullanıcı avatarı

İsim: Çağkan
Araç: colt-lancer
Meslek: Çevre Müh.
Kan grubu: AB+
Denso VKH-20 orjinal bujiler

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Ağu 2015 19:43 
Kullanıcı avatarı

mesut taşdemir yazdı:
O zaman bujileri değiştirin yalnız dikkat bujileri sıradan otomobil bujisi değildir

Benimde içimden geçen bujileri değiştirme yönünde.

_opeth yazdı:
Yavas kullanmayi adet ettiyseniz aracin karakteri yavasliyabiliyor. Agresif kullaninca gaz tepkisi degisiyor belki bundan bile olabilir

Evet genelde sakin kullanırım ama bu birazda buradaki şartlardan. Yollar berbat. Sadece shell den benzin alıp yola çıktığımda düz bir yol var orada biraz agresif kullanırım. Ama bu şekilde karakter değiştirebileceğini bilmiyordum.

cagkn yazdı:
Denso VKH-20 orjinal bujiler

Yetkili servisler bu markayımı takıyor. Yoksa bu olsa daha iyimi olur diyorsun?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Ağu 2015 21:33 
Kullanıcı avatarı

yetkili servis elinde ne varsa onu koyuyor.Fabrika çıkış konulanlar bunlar, iridium bujilerdir daha stabil kıvılcım atarlar daha uzun ömürlü ve daha pahalıdırlar. 15k bakımında servis bunları söküp yerine sıradan buji koydu o günden beri daha fazla yakıyorum

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Ağu 2015 22:58 
Kullanıcı avatarı

cagkn yazdı:
yetkili servis elinde ne varsa onu koyuyor.Fabrika çıkış konulanlar bunlar, iridium bujilerdir daha stabil kıvılcım atarlar daha uzun ömürlü ve daha pahalıdırlar. 15k bakımında servis bunları söküp yerine sıradan buji koydu o günden beri daha fazla yakıyorum

Kardeş peki bu bujileri Türkiye'de nereden bulabilirim. Nette araştırdığım kadarıyla bir tek aliexpress te var ve fiyatları 70-80 usd arasında. Kullanım klavuzunda BOSCH FR7SE veya FR7NPP33 demiş. FR7NPP33 olanı resistanslı diye geçiyor. Ne dersin iş görür mü?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 08 Ağu 2015 09:24 
Kullanıcı avatarı

ya hepsi iş görür gidip sayiden 4 tanesine 20TL vereceğiniz bujiler de iş görür. ben kitapçıkta o yazıyor diye onu yazdım 1.3 benzinli cleartec araçlar için o tavsiye edilmiş

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 08 Ağu 2015 16:10 
Kullanıcı avatarı

cagkn yazdı:
ya hepsi iş görür gidip sayiden 4 tanesine 20TL vereceğiniz bujiler de iş görür. ben kitapçıkta o yazıyor diye onu yazdım 1.3 benzinli cleartec araçlar için o tavsiye edilmiş

Anladım. Bendeki kitapçıkta BOSCH FR7SE veya FR7NPP33 demiş. Turbo olanlar için ise NGK modelini söylemiş. Bosch'u buldum n11.com da. Onu alıcam sanırım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Ağu 2015 02:34 
Kullanıcı avatarı

İyice kafam karıştı. Okuduğum birkaç yazıda baskı balatasının bitmiş olabileceğini yazıyorlar. Bunu nasıl anlayabilirim?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Ağu 2015 02:53 
Kullanıcı avatarı

İsim: Umut
Araç: Colt 1.3 AMT Invite
Meslek: öğretmen
Kan grubu: Brh+
QuakeM yazdı:
İyice kafam karıştı. Okuduğum birkaç yazıda baskı balatasının bitmiş olabileceğini yazıyorlar. Bunu nasıl anlayabilirim?

Düz bir yolda aracınızı ortalama 50-60km hızla giderken en üst vitese atıp gaz pedalına sonuna kadar basın, eğer motor devri yükseldiği halde araç bu devire paralel olarak hızlanmıyorsa ya da yarım debriyaj yapıyormuş gibi devir yükselip kaydırma hissi yaşatıyorsa kesinlikle balatanızın ömrü tamamlanmıştır.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Ağu 2015 16:55 
Kullanıcı avatarı

ati yazdı:
QuakeM yazdı:

Düz bir yolda aracınızı ortalama 50-60km hızla giderken en üst vitese atıp gaz pedalına sonuna kadar basın, eğer motor devri yükseldiği halde araç bu devire paralel olarak hızlanmıyorsa ya da yarım debriyaj yapıyormuş gibi devir yükselip kaydırma hissi yaşatıyorsa kesinlikle balatanızın ömrü tamamlanmıştır.

Cevabın için teşekkürler hocam. Deneyeceğim.

Bu arada motor yağına baktım. Çubuğun alt noktasına yaklaşmış yağ. Biraz ilave edeyim diyorum. Servis BP Visco 5000 10/40W yağ koymuş. Şimdi ilave etmek için illa aynı marka yağ mı koymalı yoksa herhangi başka bir 10/40W yağ da olsa olur mu?

Servis orjinal bujiler için 350 TL + 80 TL işçilik istedi. Pahalı değil mi? Nette bujilerin tanesi 27 TL zaten. Lokma takımı olsa ben bile evde söker takarım aslında. Sizce ne yapmalı?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eyl 2015 17:45 
Kullanıcı avatarı

Arkadaşlar uzun bir aradan sonra gelişmeleri yazayım.

En son bujileri değiştirme yönündeki uğraşım için internetten Bosch 0242235756 kodlu bujilerde karar kılmış bayram tatili için memlekete gitmeden değiştirmek istedim. N11 sitesinde sepette bekleyen bujiler 27 tl den 40 tl ye çıkınca tekrar google amcaya sordurdum o da beni aloparça sitesine yönlendirdi. Fiyat 21 tl idi. Gayet uygun. Birde BP Visco 5000 yağ aldım eklemek için. Neyse birkaç gün sonra bujiler geldi ama resimdekine hiç benzemiyordu. Aşağıda bakın.

Resim

Ama bana gelen buji

Resim

Hemen sitenin online chat bölümünde sordum. Evet doğru buji, resim temsilidir dendi. Neyse buji anahtarı da aldım kendim takmak için. Fakat buji anahtarı buji yuvasına girmedi bir türlü. Bende nasılsa memlekete gidiyorum uğrar serviste taktırırım dedim. Bulunduğum yerde servis yok maalesef. Servise uğradım. Açtı usta kaputu ver bujileri dedi eline alır almaz bunlar buna uygun değil dedi. Nasıl yani felan derken üstündeki bujileri çıkardı yanyana koydu evet doğru aynısı değildi. Yani benim aldıklarım 20mm lik buji araçtan çıkan 16mm lik buji. Üstelik bu aldıkların iridyum değil diyince ben iyice sinirlendim. Servis istersen orjinal takalım dedi. Mitsubishi markalı iridyum bujinin tanesi 90 tl istedi. Birde ngk var ona da 75 tl olur dedi. Tabi haliyle (ve kalitesine inandığım) ngk bujileri taktırdım. Servisten çıkıp 400 km yol yaptım ama öyle büyütülecek bir fark hissetmeyince iyiden iyiye moralim bozuldu. Lakin 2 gün sonra daha önceden 4. vites ile çıktığım bir yokuşu 5. vites ile çıkınca farkı anladım. Geri dönüşte de hem yakıtta hemde performansta farkı daha iyi hissettim.

Üzerinde çıkan normal bosch bujileri gören servis " Allah Allah bu araçta muhakkak iridyum kullanılması gerekiyor çünkü bobinleri uyumlu niye bu düz bujileri takmışlar anlamadım dedi. Sanırım benden önceki ilk sahibi olan bayanı keklemişler.

Bu arada bujiler neden uymadı sonra çözdüm. Benim sipariş ettiğim buji 0242235756 kodlu ama gelen buji 0241235756 kodlu. Yani yanlış yollamışlar. Sanırım paketleyen elemanın hatası. Çünkü faturada da 0242 yazıyor. Konu hakkında yazıştığım aloparça sitesi özür dilemeyi bırakın, iade işleminde kargo parasını bana ödetti birde. Keyfi iade olsa hadi anlarım (ki alışveriş yaptığım birçok site keyfi iade de bile kargo parasını ödüyor) ama hata onlarda olmasına rağmen yine de kargoyu ben ödedim. Şimdi 100 tl ile kurtulacağım olaydan 300 tl buji + 50 tl işçilik + 11 tl kargo + 18 tl buji anahtarı ile 379 tl çıkmış oldum. Bir yandan bayram üzeri cebimdeki parayı harcamış olmam diğer yandan aracımın eski haline gelmesine seviniyor olmam kafam karıştı.

Tavsiyem şudur ki; aloparça dan parça alırken bir daha düşünün. SAtıştan sonra ilgi ve alakaları yok. Ben iade edip üyeliğimi iptal ettiriyorum.

Son söz eğer sizinde buji değişiminiz gelmişse iridyum seçeneğini gerçekten düşünün. Hem performans hem yakıt ekonomisi hemde seste azalma oldu.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eyl 2015 18:48 
Kullanıcı avatarı

İsim: murat
Araç: lancer 1,8 cvt
Meslek: makina imalat
Kan grubu: A+
Ngkbujimarket.com sadece buji :-)

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eyl 2015 19:08 
Kullanıcı avatarı

4 tane NGK iridium bujiyi amazon.com'dan 80TL ye aldım aklınızda bulunsun

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eyl 2015 19:42 

İsim: ali
Araç: veli
Meslek: yok
LPG olduğu için 2011 Colt aracıma FSM Fatih ustaya Bosch Platin-Iridium CNG/LPG gazı (FR 6 NI 332 S) 0 242 240 655 kodlu olanı takdırdım. Yakıtta ciddi fark etti. Fakat performans anlamında öncekilerden farklı değildi. Performans için LPG uyumlu NGK bujilerinin çok iyi olduğu ile ilgili çok yorum var... Öncekilerde NGK çıkmıştı fakat lpg uyumlu değildi. LPG yüzünden buji ucu kireçlenmiş gibi bir haldeydi... Ocak ayın da tanesini adanzyearaba.com diye bir siteden 18 TL'ye almıştım.

Birde çok önemli dipnot!!! LPG uyumlu buji taktırırsanız kesinlikle (marka bağımsız) lpg kitinin bilgisayarlı gaz ayarını yaptırın. Benim lpg ayarını buji değşmeden önce yaptırmıştım. Buji değişiminden sonra tekrar gittim. Ayar yapan eleman bile şaşırdı "abi bunun ayarı çok bozulmuş" v.s. dedi. Ondan sonra lpg tüketimi çok farketti.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eyl 2015 23:21 
Kullanıcı avatarı

İsim: Hüseyin
Araç: 2009 Colt 1.3 Invite
Meslek: Mali Müşavir
Kan grubu: 0RH+
Timuçin Hocam aynı bujiden Bosch Car Servisten 4*25 TL olarak bende aldım ve FSM Fatih Usta taktı. Zaten 1 hafta sonra aracın altını vurduğumdan 1 aydır serviste, farkı anlayacak kadar gezemedim. Ancak sizin LPG ayar olayınızı duyduğum iyi oldu, bende henüz LPG taktıralı 250 km falan oldu ve 1k bakımında buna dikkat edeceğim.

Performans kaybı ile ilgili şöyle bir durum var. Lpg takıldıktan sonra Fatih Usta'ya bakıma giderken 140 'a rahat çıkan araba zorlamama rağmen 120 'ye zor çıktı. Oysa ki Lpg takılan yer performans kaybı olmaz demişti diye düşünürken herhalde alışma evresidir dedim. Bakım yapıldı, bujiler değişti, dönüşte de aynı olay oldu. Sonra arabanın altına vurunca servise gittim ve volan dişlisinin kırıldığını söylediler. Volanı değiştirirken debriyaj baskı balatanın bitmek üzere olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söylediler (Normalde 2200 TL imiş Debriyaj seti değişimi ama zaten açıldığından bidaha işçilik ödemezsiniz, şimdi yapılırsa 1700 TL dediler, yapmayın dedim, yedek parça fiyatları ve kodları yerinde konuyu anlatacağım). Debriyaj baskı balatanın bittiğini nasıl anlarız diye netteki yazıları okuyunca anladım ki performans düşüklüğünün nedenide buymuş. Aklıma gelenler; devir ile hız aynı oranda artmaz araç bağırırmış, debriyaj pedalı sertleşirmiş, araç düşük devirde hafif silkelenirmiş, debriyaj pedalı daha aşağıda kavrarmış ve sesde yapabilirmiş.

Debriyaj baskı balatayı değiştirin, başka aksamları etkilemesin ve en önemlisi kafanız rahat olsun.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Eki 2015 00:01 
Kullanıcı avatarı

İsim: Kaan
Araç: 2009 Colt AMT
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: 0Rh-
Benzinli coltta 3 şey performansı düşürür;

bitik baskı balata
kömürleşmiş buji
yanlış ayarlı tüp

bende de 2009 makyajlı var ama AMT. ben koku sebebiyle değiştirdim, üstünden çıkan da sachs marka idi, aldığım da sachs idi. jakopar.com'dan aldım seti 515tl'ye geldi, servisin abuk subuk fiyatlarına bakmayın.

30bin km'de yetkili serviste fabrikadan gelenler sökülmüş yerine BOSCH FR7SE takılmış. ben de 68bin km'de bittikleri için ngk lfr6c-11 aldım. bosch ve ngk'lar normal bujiler idi, lpg ile herhangi bir problem yaşamadım. şu anda bujiler iyi gibi. 100bin km'de bakımım var o zaman komple elden geçireceğim, fiyat almak için sanayideki ngk buji market dükkanına sordum, 4üne 56tl dedi. ben yakıttan ve gidişten memnun olduğum ve fiyatı da iyi olduğu için ngk devam edeğim. denso ve bosch bulunmuyor kolay kolay.

sizde tüp yokmuş, önce tekrar bi baskı balata baktırın, sıyırma yoksa bujileri değiştirin bence...

Hüseyin abi, lpg'de 150-160a kadar çok rahat çıkıyor benim araç, sonrasında benzine geçecek şekilde ayarlattığım için bir süre sonra uyarı verip lpg düğmesi kırmızıya dönüyor(benzine geçiyor)

Güncel: 99200 km (100500 km bakım)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Eki 2015 00:08 
Kullanıcı avatarı

Kaan kardeşim, abi demene gerek yok yav =)) Baskı balata değişsin, o zamanda performans düşük olursa Lpg derim ama o zaman bile Lpg ile o kadar düşüklük yaşamam diye tahmin ediyorum. Bakalım yazacağım buradan.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Eki 2015 00:18 
Kullanıcı avatarı

İsim: Kaan
Araç: 2009 Colt AMT
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: 0Rh-
hsyn_erdgn yazdı:
Kaan kardeşim, abi demene gerek yok yav =)) Baskı balata değişsin, o zamanda performans düşük olursa Lpg derim ama o zaman bile Lpg ile o kadar düşüklük yaşamam diye tahmin ediyorum. Bakalım yazacağım buradan.

Tamamdır :D Ben baskı balata ddeğiştirdikten sonra iyice volana alıştığında denedim, 160a kadar lpg ile gitti, lpg beyni benzine aldı, 175te benzinde tıkandı, lastik ebatlarımdan ötürü gösterge ile gerçek hızım aynı. fabrika verisi 180, 5km fark belki lastik ebatından belki bujilerin orta kıvamda olmasından belki depoda uzun süre bekleyen benzindendir. Değiştirmeden önce de buna benzer idi, 170e kadar rahat geliyordu ama arabanın içi yanık kokusundan geçilmiyordu.

Güncel: 99200 km (100500 km bakım)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Eki 2015 00:25 
Kullanıcı avatarı

Senin debriyaj tam bitikmiş demek ki. Bende hiç yanık kokusu olmadı. Sadece bi kere çok dik yokuştan geri geri epey gittim, etraf bildiğin balata koktu...

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 22 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: