Zaman: 01 May 2026 22:53

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 
Yazar Mesaj
MesajGönderilme zamanı: 16 Eyl 2015 21:49 
Kullanıcı avatarı

İsim: Hüseyin
Araç: 2009 Colt 1.3 Invite
Meslek: Mali Müşavir
Kan grubu: 0RH+
Merhaba arkadaşlar. Araca biraz keyfe keder masraf yapacağım güvenlik için. Zorunlu masraflarda var ama onlarla birlikte hepsini halledeyim diyorum. Yorum ve yönlendirmenize göre hareket edeceğim. İhtiyaçlarım: Ön fren diski, ön fren balatası ve arka frenim kampanalı olduğundan nasıl birşey olur? Eğer aşağıdakiler değilse lütfen link paylaşın ki oradan alayım, amacım aracıma uysun...

Ön fren balatası için uygun mu?

http://www.otosupermarket.com/Mitsubish ... 89230.html

Ön Fren Diski hangisi olmalı; biri 250 mm, diğeri 256mm?

http://www.otosupermarket.com/Mitsubish ... 86153.html

http://www.otosupermarket.com/Mitsubish ... 86151.html

Arka fren kampana için hangisi olmalı?

http://www.otomobilyedekparcalari.com/M ... R-480.html

http://www.otomobilyedekparcalari.com/M ... 33476.html

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Eki 2015 12:15 
Kullanıcı avatarı

İsim: Kaan
Araç: 2009 Colt AMT
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: 0Rh-
Arac kac km de ki disk ve kampana pabuclari degistiresiniz?

Güncel: 99200 km (100500 km bakım)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Eki 2015 12:59 
Kullanıcı avatarı

İsim: Çağkan
Araç: colt-lancer
Meslek: Çevre Müh.
Kan grubu: AB+
ön balata linki açılmıyor

diskler 256mm

ferodoyu tercih ederdim

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Eki 2015 21:21 
Kullanıcı avatarı

Araç şuan 78k ama ben biraz pimpirikliyim mi diyeyim, sağlamcıyım diyeyim siz söyleyin =)) Zaten frenler kaldı herhalde, debriyaj setini ve amortisörleri değiştireyimde sonrası frenler ve lastikler.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Eki 2015 23:01 
Kullanıcı avatarı

96400km'deyim, arkalar hala orijinal kullanıyorum oldukça iyi durumda idiler. kampana pabuçlarını değiştirmeniz paranızı çöpe atmak dışında bir şey olmayacaktır. Arka frenler için şu yapılabilir; kampanalar sökülür, içi güzelce basınçlı hava ile temizlenir, balata spreyi sıkılır, ardından ayar somonu dış kampana elle biraz zor dönecek şekilde ayarlanır. ayar daha çok el freni için diye biliyorum. sonra geri toplanır. zaten sökülünce görürsünüz hala yarısı filan duruyordur pabuçların. ben 90bin km'de iken kontrol ettirdim, o zaman ayar yapılmamıştı, geçen jantları inform colta muayene için ödünç verdiğimde fark ettim rahat dönüyor, 100bin'de ayarlatacağım.

Arka taraf bu kadardı.

78bin km aracın ön diskleri eğer direksiyonda frenleme sırasında çok çok aşırı bir titremeye sebep olmuyorsa değiştirmeye hiç gerek yok. Onun yerine disk yüzeyi kötüyse araç üzerinde taşlama/tornalama yaptırılıp yeni balata seti takılmalı. balata seti olarak trw gdb1584 orijinaldir. feredo ve eurocell ile ötme sorunu yaşayan bir arkadaş var, ben delphi kullanıyorum hem de seti 50TL'lik, 30bin km oldu hala bitmedi balatalar, hem ucuz hem çok iyi frenledikleri için onlardan alacağım. ayrıca brembo bakabilirsiniz. ayrıca carisma uyumlu brembo bakılabilir. trw ile boyutları kontrol edilmeli... Disk değiştirmek yerine fren hidroliğini komple yeniletin. Bu daha güzel bir işlem olur. 100bin km'de önde 4. balata setine(fabrikasyon 1.set, 30bin'de takılan 2.set, 68bin km'de takılan 3.set) geçeceğim. hafif bir titreme var, araç üstünde torna yapılacak. Ustayı ikna edersem hidrolik de değişecek. Basit ama uğraştırıcı olduğu için hiçbir usta ellemek istemiyor...

Sizin frenler için özeti: ön diskler torna, ön balatalar değişir, arkalar temizlenir, ayar yapılır. Fren hidroliği yenilenir.

Ayrıca 78bin km'de niye debriyaj seti değişiyor :) ben 94bin km'de değiştirdim o da kokuyor diye. çok sert kullanmama, zamanında güzelce yakıp duman çıkartmama rağmen oldukça iyi durumda idi çıkan fabrikasyon. ben baskının iyi tuttuğundan emindim ama volan-baskı-balata 3lüsünde bir sorun olduğunun farkında idim. bazen AMT sapıtabiliyor, basınca çok pis kokuyordu. Ne zaman rampa çıkarken 4bin devirleri görsem arabanın içi leş gibi balata kokardı, şimdi kesildi, koku bir ara yağdan gibi geliyordu ama yağda eksilme yok, kararma yok nasıl bir yanma olabilir, gelen kokuya göre çok ciddi bir şey olmalı idi... Zannetmiyorum ki benim kadar baskı balataya eziyet ettiniz ve zarar gördürdünüz... 140bin km'lere kadar rahatça gidiyor baskı balata, kolay kolay 100bin'den önce değişmez. amortisörler patlak ve sönümleme yapmıyorsa değiştirin. ben sağ ön patlak olduğu için 80bin km'de önleri değiştirdim. arkalarım hala orijinal oldukça iyi durumda. konfor için amortisör değiştirecek olursanız istediğinizi vermeyecektir, ama usta kontrol edip gerçekten değiştirelim diyorsa elbette değiştirin. baskı balata için de aynı durum geçerli. ben 94bin km'deki orijinal balatasını değiştirince tek fark ettiğim kokmuyor oluşu idi :) artık koku moku yok.

Yerinizde olsam konfor istiyorsanız 4tane goodyear ef. grip per. lastik, ve fren bakımı yapardım. Usta değiştirelim diyorsa amortisörlerin gerekli olanlarını değiştirir, baskı balatayı da yine ustanın kontrolüne bırakırdım.

bunları iyi niyetimle yazdım çünkü bozuk olmayan/ömrü tamamlanmamış parçaları değiştirdiğinizde beklediğiniz olmayacak ve harcadığınız paraya üzüleceksiniz... yapacağınız masrafı yakıt olarak kullanın güzel güzel gezin :)

illa harcamak istiyorsanız:
Pioneer Gm-A6604, 2set hertz dsk 165.3 hoparlör. aracın orijinal teybi ile çok kaliteli iş çıkartıyor. Amfinin direkt olarak araç teybinin çıkışına bağlayabiliyorsunuz(cahil oto sistemciler deck diye tutturuyor).

Baktım direkt teybi amfiye bağlayacak kimse yok, üstüne 150-200tl gibi işçilik istiyorlar. 4hoparlörü ve amfiyi kendim taktım, Meşut Taşdemir arkadaşımız da ufak yardımlarda bulundu. O da orijinal teybi değiştirmeye gerek olmadığını gördü. Orijinal teybin bütün fonksiyonları ile çok güzel bir şekilde kullanıldığını, sesin ne kadar net olduğunu biliyor :)

Ek olarak aracın davlumbazlarına pütür müdür nedir ondan, arka tarafına ve belli noktalarına yalıtım malzemesi koyup yol sesini azaltabilirsiniz. Bunlar sizi daha mutlu edecek masraflar diye düşünüyorum :)

Ben de 61bin km'den beri coltuma sahibim, yapacak masraf bulamadım, kokuyor diye baskı balata setini değiştirdim, bir de ses sistemini bağladım. şu anda yapacak masraf bulamıyorum ama neyse ki bakımım 100bin'de denk geliyor kendimi ona saklıyorum. 100bin'den(normal yağ ve filtreler, ön balatalar, bujiler, v kayışı, ikna edebilirsem fren hidroliği) sonra neye saracağım ben de merak içindeyim :) herhalde tepe tepe kullanacağım, yakıttan geçirip seneye 120bin km'leri geçeceğim :D

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Eki 2015 15:27 
Kullanıcı avatarı

İsim: Çağkan
Araç: colt-lancer
Meslek: Çevre Müh.
Kan grubu: AB+
trw disklerle brembo balatalar odamın kapısında tork anahtarı gelsin diye bekliyorlar :D

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Eki 2015 20:38 
Kullanıcı avatarı

Vallaha ustalar, evet pimririkliyim, az birazda sağlamcıyım, bunların yanında ahmaklık da olabilir, eh o kadar da olsun =)) Bunları param çok diye yapmıyorum, sebeplerim var. Araç biraz gösterdi kendini ama bilemiyordum ne olduğunu ta ki kaza yapıp servise girene kadar. Servisten arayıp debriyaj baskı balata bitmek üzere, biraz idare eder dediler. Sonra belirtilerine baktım, bende mevcuttu. Arka sağ amortisör patlak, haliyle ikisi değişecek ki zaten önlerdende hiç haz etmiyorum, sanki yay üstünde gidiyorum, hep sallantılı. Dedim ki hepsini değiştireyim, araba benim neticede.

Bu yıl askıya alarak, seneye Nisan gibi yaptıracağım frenleri. Söylediklerine katılıyorum Kaan, belki torna olur ama ben seneye maddi duruma göre bakacağım artık, elden geçirmişken de hepsini hallederim. Lastikler için ise değişim yine şart. Hepsi 2011 üretim olan lastiklerimin, önler Michelin, arkalar Hankook ve farklı bir marka.

Yani anlayacağınız biraz masraf var... Bu arada frenler için TRW+Brembo kombinasyonunu forumdan okumuştum, kim yazmıştı hatırlamıyorum ama epey farketti ve memnunum diye yazılmıştı.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Eki 2015 22:20 
Kullanıcı avatarı

Usta mesajı aldım =))

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Eki 2015 12:54 
Kullanıcı avatarı

Kaan, amortisörler değişti. Araba öyle fark etti ki sıfır gibi oldu maşallah. Önler patlamamış ama Fatih Usta ile baktık, işlevini yitirmiş. İçeriye doğru itiyorsun ama dışarıya çıkmıyor. Arabayı kullandıktan sonra bariz farkı anlıyorsun. Debriyajda etkilendi, baya güzel oldu. Fren diskleri yemeye başlamış, söküldüğünde baktık. Nisan'da kesin yapılacak.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 Eki 2015 20:23 
Kullanıcı avatarı

Usta değiştirelim dediyse zaten değiştirilir. Güzel bir işlem olmuş.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Eki 2015 21:24 
Kullanıcı avatarı

İsim: Osman
Araç: Colt 1.3
Meslek: Öğretmen
Amortisorleri kaça değiştirdiniz. Hangi marka taktınız. Bilgi verirmisiniz

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Eki 2015 21:32 
Kullanıcı avatarı

390 ön çifti sachs, 240 arka çifti kyb...

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: