Zaman: 21 Oca 2026 09:31

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 9 mesaj ] 
Yazar Mesaj
MesajGönderilme zamanı: 30 Ağu 2013 16:24 
Kullanıcı avatarı

İsim: UA
Araç: Colt
Meslek: Öğretmen
Merhaba arkadaşlar,

Foruma kayıt olduktan sonra neredeyse tüm colt haberlerini okudum, donanımhaberden de takipteydim konuyu. Başlıkta belirttiğim gibi yeni kasa almak istiyorum ancak kafamı karıştıran birşeyler var. Broşürde ESP yazmıyor, bazı araçlarda ESP var deniyor. Elegance, invite falan iyice kafam karıştı.

Şimdi sorum şu ki bu kasalarda ESP var mı yok mu? Birisi basit ve anlaşılır bir cevap verirse çok sevinirim.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Ağu 2013 17:01 
Kullanıcı avatarı

İsim: koray
Araç: colt amt 2009 yeni kasa
Meslek: turizmci
Kan grubu: 0rh+
2009 model yeni kasa invite araç kullanıyorum ve aracımda esp yok ancak eps mevcut genlde de bu karışıyor...elegance modellerde de esp yok

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Ağu 2013 19:34 
Kullanıcı avatarı

İsim: Sami
Araç: Colt 2011
Meslek: serbest
ESP özelliği Mitsubishi araçlarında M-ASTC (Mitsubishi Active Stability and Traction Control) olarak geçer, adı budur.
Yeni kasa Coltlarda sadece 1.5 Ralliart olanlarda var fakat Temsa sağolsun bu aracı getirmemiş Türkiye ye, sadece 1.3 var ve onlarda M-ASTC yok. Bence bu sınıf otomobiller için çok gerekli değil.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Ağu 2013 23:44 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökhan
Araç: 2011 Colt AMT
Meslek: Akademisyen
Esp yok, gerek de yok.

Motorola ile gönderildi.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 31 Ağu 2013 07:47 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Aydın
Araç: 2004 Toyota Avensis 2.0 Elegant AT
Meslek: Öğr. Gör.
Kan grubu: B+
ekhnaton yazdı:
Esp yok, gerek de yok.

Motorola ile gönderildi.

Oldu mu şimdi. Esp her araca gerekli. Hava yastığı kadar gerekli hem de. Evet hava yastığından biraz fazla ihtiyaç duyarsınız belki ama hava yastığının işe yarayacağı durumlardan sizi kurtarır. Geçen bir arkadaş da "o kadar araba kullandım hiç lazım olmadı" dedi. Ben de "hiç hava yastığın patladı mı" dedim. "Yok çok şükür kaza yapmadım o şekil" dedi. Ben de bu sefer " hava yastığı da lazım değil baksana hiç ihtiyacın olmamış " dedim.

Arabanızı illa ki düzgün kullanıyorsunuzdur. Ama öngöremeyeceğiniz durumlar olduğunda esp çok işe yarar. Forumdan bir arkadaş her zaman geçtiği yolda bir virajda karşına çıkan köpek yüzünden ani manevra yapıp sonra da toplayamayıp bariyere vurmuştu. Esp olsa bu başına gelmezdi. Esp usta bir. Şöförün yapamayacağı bir müdahalede bulunur araca. Araçlar ya da siz ne kadar iyi olursanız olun esp gerekli.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 31 Ağu 2013 18:07 
Kullanıcı avatarı

İsim: electro
Araç: yok
Meslek: elektronik
artık bu saatten sonra colt alınmaz, space star bazı standart özelliklerle geliyor, ESP de bunlardan biri, tercihinizi bu yönde yaparsanız dünyanın en az benzin yakan aracına sahip olursunuz, hemde LPG ile uyumlu :MCT:

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Eyl 2013 11:14 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökhan
Araç: 2011 Colt AMT
Meslek: Akademisyen
sinir kupu yazdı:
ekhnaton yazdı:
Esp yok, gerek de yok.

Motorola ile gönderildi.

Oldu mu şimdi. Esp her araca gerekli. Hava yastığı kadar gerekli hem de. Evet hava yastığından biraz fazla ihtiyaç duyarsınız belki ama hava yastığının işe yarayacağı durumlardan sizi kurtarır. Geçen bir arkadaş da "o kadar araba kullandım hiç lazım olmadı" dedi. Ben de "hiç hava yastığın patladı mı" dedim. "Yok çok şükür kaza yapmadım o şekil" dedi. Ben de bu sefer " hava yastığı da lazım değil baksana hiç ihtiyacın olmamış " dedim.

Arabanızı illa ki düzgün kullanıyorsunuzdur. Ama öngöremeyeceğiniz durumlar olduğunda esp çok işe yarar. Forumdan bir arkadaş her zaman geçtiği yolda bir virajda karşına çıkan köpek yüzünden ani manevra yapıp sonra da toplayamayıp bariyere vurmuştu. Esp olsa bu başına gelmezdi. Esp usta bir. Şöförün yapamayacağı bir müdahalede bulunur araca. Araçlar ya da siz ne kadar iyi olursanız olun esp gerekli.

Aydın hocam, gerek yok lafını, yalnızca Colt için söyledim. Yani, Colt’un yol tutuş becerisi ve manevra kabiliyeti gibi segmentine göre pozitif yöndeki özellikleri, yine Colt sahiplerinin muhtemel kullanım alışkanlıkları ile birleşince ESP’nin çok da mühim bir faktör olmadığını düşündüğümden öyle dedim. Tabii bu genellenemez, ancak forum örneğine bakıldığında bu kullanım alışkanlıklarının birbirine benzediği de pekâlâ söylenebilir. Yine hava yastığı için, 8 hava yastıklı araçlardan bazıları için kaza anında hiçbir hava yastığının açılmadığı veri ise, yine bazı markalarda genel güvenlik problemlerinin hava yastığı sayısının arttırılması marifetiyle geriletilmeye çalışıldığı da veri ise, hava yastığının doğrudan bizi güvenliğe götürmeyeceğini düşündüğümü de bu noktada belirteyim. Yani bu unsurlar, kendileri içinde mutlak iyi veya mutlak kötü şeklinde değerlendirilmek yerine, aracın genel karakteristiği ile bütünlük içerisinde ele alınmalı, söylemek istediğim bu. Deneyimli bir sürücü sayılmam ancak iki yıllık colt tecrübemden yola çıkarak, keskin sayılabilecek virajları esp’li olduğu su götürmez araçlardan daha hızlı dönmeme rağmen, esp’nin olsaydı bile hemen hemen hiç devreye girmeyeceğini söyleyebilirim. Yol şartlarında herhangi bir ek olumsuzluk (iklim şartlarından kaynaklı) yoksa tabi. Ez cümle, Colt için konuşursam, ESP olsaydı iyi mi olurdu, evet; olmaması, arabayı diğer segment araçları nezdinde dezavantajlı mı kılar, bence hayır. Yarın 4x4 Subaru sahibi olursam düşüncem değişir mi, elbette değişir :) Selamlar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Eyl 2013 11:54 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Aydın
Araç: 2004 Toyota Avensis 2.0 Elegant AT
Meslek: Öğr. Gör.
Kan grubu: B+
ekhnaton yazdı:
Aydın hocam, gerek yok lafını, yalnızca Colt için söyledim. Yani, Colt’un yol tutuş becerisi ve manevra kabiliyeti gibi segmentine göre pozitif yöndeki özellikleri, yine Colt sahiplerinin muhtemel kullanım alışkanlıkları ile birleşince ESP’nin çok da mühim bir faktör olmadığını düşündüğümden öyle dedim. Tabii bu genellenemez, ancak forum örneğine bakıldığında bu kullanım alışkanlıklarının birbirine benzediği de pekâlâ söylenebilir. Yine hava yastığı için, 8 hava yastıklı araçlardan bazıları için kaza anında hiçbir hava yastığının açılmadığı veri ise, yine bazı markalarda genel güvenlik problemlerinin hava yastığı sayısının arttırılması marifetiyle geriletilmeye çalışıldığı da veri ise, hava yastığının doğrudan bizi güvenliğe götürmeyeceğini düşündüğümü de bu noktada belirteyim. Yani bu unsurlar, kendileri içinde mutlak iyi veya mutlak kötü şeklinde değerlendirilmek yerine, aracın genel karakteristiği ile bütünlük içerisinde ele alınmalı, söylemek istediğim bu. Deneyimli bir sürücü sayılmam ancak iki yıllık colt tecrübemden yola çıkarak, keskin sayılabilecek virajları esp’li olduğu su götürmez araçlardan daha hızlı dönmeme rağmen, esp’nin olsaydı bile hemen hemen hiç devreye girmeyeceğini söyleyebilirim. Yol şartlarında herhangi bir ek olumsuzluk (iklim şartlarından kaynaklı) yoksa tabi. Ez cümle, Colt için konuşursam, ESP olsaydı iyi mi olurdu, evet; olmaması, arabayı diğer segment araçları nezdinde dezavantajlı mı kılar, bence hayır. Yarın 4x4 Subaru sahibi olursam düşüncem değişir mi, elbette değişir :) Selamlar.

ben de aynı şeye itiraz etmiştim zaten. ESP ihtiyacı arabaya ya da kendine güvenle alakalı değil. Araç ne kadar güvenilir diğer muadillerinden ne kadar iyi özelliklere, karakteristiğe sahip olursa olsun örneğini verdiğim tarzdaki durumlar zaten öngörülemez durumlar. O sebeple ESP ihtiyacı var. Yoksa arabanız Colt'tan daha kötü sürüşe sahpse ona göre sürersiniz bişi olmaz yine de. Bende Subaru wrx varken esp devreye girsin diye neler yaptım deneme olarak manyak arabada nasıl bir yol tutuş varsa sokamadım bir türlü. bu durumda esp lazım değil diye düşünülebilir. ama bir gün olmadık bir yerde kendi hatam yüzümden ani manevra yaptığımda araba sapıttı ve esp devreye girerek arabayı yoluna soktu. esp olmasa o arabayı ben toplayamazdım. toplamda bir kere lazım oldu ama oldu.

özetle arabanın ya da sürücünün normal ve sınırda kullanımları içinde her araba zaten esp'siz gider. abs'siz de gider. mesele ön görülemez durumlarla karşı karıya kalma ihtimaliniz. ha colt başka aracın yoldan çıkacağı 10 durumun 5'in kurtulur diyelim özellikleri sayesinde esp ise o 5 durumun 3-4 tanesinden sizi kurtarır. oransal olarak daha az lazım belki ama yine de bu tür özellikler olabiliyorsa olmalı

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Eyl 2013 11:58 
Kullanıcı avatarı

İsim: Sami
Araç: Colt 2011
Meslek: serbest
ESP olmasada bir nevi manuel olan EBD var. ESP herşeyi otomatik olarak yapar EBD frene basınca yapar. Mesela önünüze birşey çıktığında refleks olarak frene basıp direksiyon kırarak kaçınmaya çalışırsınız, sadece EBD varsa frene basınca yine aracın dengesini koruyacak şekilde her tekerlek dengeli frenleme yapar. Sadece ESP varsa frene basmasanız bile sistem otomatikman gaz keserek tekerlekleri ayrı frenleme ile dengeye getiriyor. Bir arkadaşımda BMW var bunu özellikle sürekli deniyor, sırf ESP var diye virajlara sert girip aracın kaymayı nasıl önlediğini kontrol ediyor. Bence böyle sistemlere fazla güvenmemeli, insan araçta özellik var diye dikkatsiz sürüyor.
Duyduğum bir habere göre 2012 yılından sonra üretilen bütün araçlarda ESP standart olacakmış,

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 9 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: