Zaman: 28 Eyl 2025 02:09

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 289 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Re: CARİSMAN NE YAKAR?
MesajGönderilme zamanı: 21 Eyl 2012 11:42 
Kullanıcı avatarı

İsim: İbrahim Vural
Araç: Outlander 2011>Renault Fluence ZE
Meslek: Aile Hekimi
Kan grubu: B +
alirizak yazdı:
Yok... benim 8-9 arası. Senin hakikaten fazla yakıyormuş.
EGR'yi iptal etmenin yakıt tüketimine olumsuz etki yapacağını bir kaç kişi yazmıştı. Bence onu aktif et.

kusura bakma mesajını yeni gördüm. İnşaallah egr yi aktif etmeyi düşünüyorum ama bu kadar farkeder mi yakıt?
Sen 8-9 lt yakıyorsun 100 km de. Ben 12-13 lt yakıyorum. Aradaki fark %50 civarında. Egr bu kadar etki eder mi?

''Elbette güçlükle beraber şüphesiz bir kolaylık vardır.Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.Öyleyse, bir işten boşalınca ötekine başla(yıp yorul). Ve ümit edeceğini yalnız Rabbinden iste.'' (İnşirah Suresi 5-8)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Eyl 2012 23:17 
Kullanıcı avatarı

İsim: Ali Rıza
Araç: 2001 Carisma 1.8 GDI Elegance
Meslek: Finans
vural2005 yazdı:
alirizak yazdı:
Yok... benim 8-9 arası. Senin hakikaten fazla yakıyormuş.
EGR'yi iptal etmenin yakıt tüketimine olumsuz etki yapacağını bir kaç kişi yazmıştı. Bence onu aktif et.

kusura bakma mesajını yeni gördüm. İnşaallah egr yi aktif etmeyi düşünüyorum ama bu kadar farkeder mi yakıt?
Sen 8-9 lt yakıyorsun 100 km de. Ben 12-13 lt yakıyorum. Aradaki fark %50 civarında. Egr bu kadar etki eder mi?

O konuda bir fikrim yok açıkçası. :unknown:

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 22 Eyl 2012 08:32 
Kullanıcı avatarı

alirizak yazdı:
O konuda bir fikrim yok açıkçası. :unknown:

teşekkürler . İnşaallah egr yi tekrar aktif edince sonucu yazarım

''Elbette güçlükle beraber şüphesiz bir kolaylık vardır.Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.Öyleyse, bir işten boşalınca ötekine başla(yıp yorul). Ve ümit edeceğini yalnız Rabbinden iste.'' (İnşirah Suresi 5-8)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 25 Eyl 2012 09:59 
Kullanıcı avatarı

Yakıt konusunda bilen arkadaşlara bir sorum olacak. Hep şehir içi şehirlerarası diyoruz ama acaba şehiriçi her yerde aynı mı? Ve ya şehir içi kullanımdan kasıt nedir?
Mesela ben çoğunlukla ( % 60 ) sokak aralarından gider gelirim (benim ailemin ve kayınbabam gilin evi böyle yerlerde olduğundan) ortalama hızım 20'yi, maksimum hızım da 30 u buluyor. Geriye kalan % 40'lık şehiriçi kullanımımda da ortalama hız 40, maksimum hızım da 60' buluyor. Bu şekilde kullanımla 11-12 lt/100 km normal midir? (sakin kullanırım genelde, araç çelik jant, egr iptal edilmiş ve genelde 3-4 km gibi kısa mesafede kullanıyorum aracı )
Yine fabrika verilerine baktığımızda şehir içi 9.1 lt/100 km yazıyor fakat ben bunu hiç yakalayamadım. Gdi kullanan bazı arkadaşlar 7-8 lt den bahsediyorlar. Şu durumda ya benim araçta bir sorun var ya da benim şehir içi yollar çok kısa ve hıza müsait değil?
Son olarak da şehir içi kullanımın bir standardı var mıdır? Yani hızınız şu olmalı, yollar şu şekilde ve şu uzunlukta olmalı gibi...
Şimdiden herkese teşekkürler

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 25 Eyl 2012 10:54 

İsim: Ali Kerimoğlu
Araç: Carisma 1.8 Gdi
Meslek: SMMM
Kan grubu: 0 +
vural2005 yazdı:
Yakıt konusunda bilen arkadaşlara bir sorum olacak. Hep şehir içi şehirlerarası diyoruz ama acaba şehiriçi her yerde aynı mı? Ve ya şehir içi kullanımdan kasıt nedir?
Mesela ben çoğunlukla ( % 60 ) sokak aralarından gider gelirim (benim ailemin ve kayınbabam gilin evi böyle yerlerde olduğundan) ortalama hızım 20'yi, maksimum hızım da 30 u buluyor. Geriye kalan % 40'lık şehiriçi kullanımımda da ortalama hız 40, maksimum hızım da 60' buluyor. Bu şekilde kullanımla 11-12 lt/100 km normal midir? (sakin kullanırım genelde, araç çelik jant, egr iptal edilmiş ve genelde 3-4 km gibi kısa mesafede kullanıyorum aracı )
Yine fabrika verilerine baktığımızda şehir içi 9.1 lt/100 km yazıyor fakat ben bunu hiç yakalayamadım. Gdi kullanan bazı arkadaşlar 7-8 lt den bahsediyorlar. Şu durumda ya benim araçta bir sorun var ya da benim şehir içi yollar çok kısa ve hıza müsait değil?
Son olarak da şehir içi kullanımın bir standardı var mıdır? Yani hızınız şu olmalı, yollar şu şekilde ve şu uzunlukta olmalı gibi...
Şimdiden herkese teşekkürler

İbrahim Bey,

Siz kafanızdaki soru işaretini en sağlıklı şu şekilde giderirsiniz,

Bir araç şehir içinde fazla, şehirler arasında az yakmaz. Yada tam tersi içerde az, dışarda fazla yakmaz. Dolayısıyla en doğrusu bir uzun yol sonucu yakıt tüketiminizi ölçmektir.

Aracınız şehirler arası normal yükte, 90-100 km sabit hızla sizin gaz pedalını kullanım hassasiyetinize bağlı olarak 4,8 - 5,5 LT benzin tüketmesi gerekir. Bunu bu şartlarda test ederseniz soru işaretiniz kaybolur. Tabi bu ölçümü aynı güzergahta git - gel yaptıktan sonra gidiş ve gelişin ortalamasını alarak yapmalısınız. Aksi takdirde yolun bir tarafı eğimli olur, sonuç yine yanıltır.

Yalnız şu var, kullandığınız araç 120 km üzerinde normal 1.8' den fazla yakıt tüketir. Buna dikkat etmeniz gerekir.

Yazdığımız gibi, şehiriçi istediğiniz kadar ölçüm yapın, sizin tespitinizde olduğu gibi bizim şehiriçi deyimimizle sizinki aynı olmayabilir.

Ben 1.8 GDI Carisma ile İStanbul akıcı trafik 6 - 6,5 LT arası tüketim yapıyordum. En yüksek gördüğüm değer de 7' li değerlerdi, yani 8 hatırlamıyorum. Ama sizin gibi ara sokak git - gel de pek yapmıyordum.

Uzun yolda ise 4,5 LT ile 100 - 150 km gittiğim olmuştur.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 25 Eyl 2012 10:55 

İlave olarak, aracınızın KM' si 100.000 KM' den fazla ise, ilk yağ değişiminde Bor POWER eklemenizi tavsiye ederim. Motor yağınızın tam sentetik 0-30 / 5/40 gibi olması gerektiğini de tekrar hatırlatalım.

Bu arada, buji değişimi de aracınızda 80k KM' de bir kez yapılması gerekir. Bunu da hatırlatmış olalım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 25 Eyl 2012 17:15 
Kullanıcı avatarı

akerimoglu yazdı:
İlave olarak, aracınızın KM' si 100.000 KM' den fazla ise, ilk yağ değişiminde Bor POWER eklemenizi tavsiye ederim. Motor yağınızın tam sentetik 0-30 / 5/40 gibi olması gerektiğini de tekrar hatırlatalım.

Bu arada, buji değişimi de aracınızda 80k KM' de bir kez yapılması gerekir. Bunu da hatırlatmış olalım.

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.
Araca bor power eklettim. İridyum Bujileri değişeli 10000 km bile olmadı. Yağı 0-40 mobil1 tam sentetik. Dün değil önceki gün nizip-diyarbakır arası gidip geldik. 40 km şehiriçi toplam 584 km toplam yol yaptım.depoyu doldurup çıktım. Eve vardığımda tekrar fulledim. Genellikle 90-100 arasında kullandım. Kısa süreli 120-130 a çıktım ama birkaç sefer ve bir iki dakikalığına. Araçta 5 kişi ve 3 çocuk vardı. Bagaj ful doluydu. Yolun yarısı fena değil ama yarısından fazlası hem kötü hem de hep inişli çıkışlıydı. Toplam 8 defa yolda mola verdik namaz yemek vs için. Genelde sakin kullandım eco modda. 36.5 lt sarfiyat oldu. Yani 6.25 lt/ 100 km ortalama. Bence çok kötü değil. Ama aynı araç şehiriçi 11-12 lt den az yakmıyor. Ne yaptıysam daha az yaktıramadım. Rölantide arıza ışığı yakıyor. YAKIT BASINÇ HATASI veriyor. Egr iptal edilmiş. Bunlardan olabilir mi?

Edit: yazım hatası

En son vural2005 tarafından 25 Eyl 2012 17:20 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 25 Eyl 2012 17:16 
Kullanıcı avatarı

Bir de aracı hangi devir aralığında kullanıyorsunuz şehir içinde? En ekonomik vites hangisi?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 26 Eyl 2012 08:42 

İbrahim Bey,

5 kişi, full bagaj, 40 km' si şehiriçi 90-100 ve rada 120-130 km hız ile tüketiminiz 6,25 LT/ 100km ise aracınız saat gibi. Hiçbir yerini kurcalamayın.

Şehiriçi en uygun vites hangisi diye birşey yok. Aracın marka ve modeli ne olursa olsun, hangi viteste kullanılırsa kullanılsın, siz gaza ne kadar basarsanız araç o kadar yakıt tüketir. Dolayısıyla gaza az basmak için yapılması gereken en yüksek viteste kullanmaya çalışmak. Aracı bayıltmadan, silindir sesini çıkartmadan gaz pedalına yumuşak davranarak şehiriçi de olsa kullanabildiğiniz en yüksek viteste kullanmaya çalışın. Zaten 1.8 GDI' lar yapısı gereği alt devirde yüksek tork üretebiliyorlar. Siz gaza 1 milim bile bassanız araç burnunu kaldırır. Ben çok iyi hatırlıyorum yoğun akıcı trafikte 40 km ile 5. vites silindir sesi çıkartmadan aracı çok rahat seyrüseferde tutabiliyordum, vites küçültmeden hızlanmasını da sağlayabiliyordum. Tabi bu söylediklerim aracı tanıdıkça öğrenilen şeyler biraz da...

EGR' yi iptal etmiştiniz, bence en kısa zamanda devreye sokun.

Rölantide, rölanti dengesizliği varsa ve araç YAKIT BASINÇ HATASI veriyorsa probleminiz muhtemelen yüksek basınç pompası kaynaklı. Bu konu da forumda geçmiş sayfalarda epeyce işlendi. Çıkma ve arızasız bulursanız değiştirmekte fayda var...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 26 Eyl 2012 09:47 
Kullanıcı avatarı

akerimoglu yazdı:
5 kişi, full bagaj, 40 km' si şehiriçi 90-100 ve rada 120-130 km hız ile tüketiminiz 6,25 LT/ 100km ise aracınız saat gibi.

Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkürler Ali bey.
İnşaallah egr yi tekrar devreye sokacağım. O zaman da tüketim değerlerini yazarım inşaallah. Dediğiniz gibi yavaş yavaş araca alışıyorum.
Basınç hatası için de bir ara baktırırım . Rölanti dengesizliği pek kalmadı gibi. Bahattin Hocamın gösterdiği bir video ile benzer şekilde sorunu hallettik inşaallah. İyi günler

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: CARİSMAN NE YAKAR?
MesajGönderilme zamanı: 26 Eyl 2012 09:56 
Kullanıcı avatarı

İsim: Toygun
Araç: yok
Meslek: yok
Aracınızın suanki haline maaşallah, inşallah sehir ici de istediginiz degerlere dusebilirsiniz.

Niyeyse Adnan Oktar videosu canlandı gözümde :D :rofl:

Sent from my iPhone using Tapatalk

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 26 Eyl 2012 11:24 
Kullanıcı avatarı

toygun yazdı:
Aracınızın suanki haline maaşallah, inşallah sehir ici de istediginiz degerlere dusebilirsiniz.

Niyeyse Adnan Oktar videosu canlandı gözümde :D :rofl:

Sent from my iPhone using Tapatalk

inşaallah az yakar da rahat rahat kullanabilirim ama espiriyi anlamadım :unknown:

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 16 Eki 2012 00:14 
Kullanıcı avatarı

İsim: ahmet oğuz
Araç: Mitsubishi Carisma 1.6 Comfort
Meslek: Öğretmen
Kan grubu: 0rh+
iyi günler benim aracım 2001 carisma comfort 1.6 lpgli...

tam boşken 50 lt lpg alıyor.
ankarada lpg lt 2.49'dan aldım.
518km yol yaptım. buna ayar için rölantide 15-20dk bir-iki defa çalıştırmışlığım da dahil.
yani kısacası tamamı şehir içi olmak üzere 125tl/518= 241krş yaktı.
diğer lpgli 1.6 kullanan arkadaşlar karşılaştırırsa sevinirim. sizinki ne kadar yakıyor?
bir de şunu bilmek için soruyorum. lpgde araç tekliyor. benzinde sıkıntı yok. bujiler kablolar bobinler yeni artı filtreler de yeni....acaba fazla mı yakıyor?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 16 Eki 2012 11:19 
Kullanıcı avatarı

İsim: Caner Gümüş
Araç: 2011 ASX 1.6 İNVİTE
Meslek: Mağaza
Kan grubu: ARH+
tekleme varsa bobinlerde sıkıntı olabilir.çift olarak deneyerek alabilirsiniz.yakıtınızda normal aralıklarda 24 kr çok iyi bir rakam ortalaması 22kr ve 26 kr arası.Basarsanız 35kr 45kr arası yakar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Kas 2012 18:25 
Kullanıcı avatarı

İsim: Osman
Araç: 2004 Toyota Camry v6 3.0L
Meslek: Mühendis
Kan grubu: B+
Bayramda,
Şehirlerarası 657 KM sonrası 139 TL yakıt aldım. (LPG) Yani KM'de 0,2116 Krş. Son 100 KM hız ortalama 100-110, öncesi ise ortalamada 120-140 civarı.

İyi herhalde, değil mi?

Toyota Corolla 1.6 Sol, M/T, 2004, 02.2008 - 11.2009

En son proxy tarafından 02 Kas 2012 18:47 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Kas 2012 18:41 
Kullanıcı avatarı

İsim: özenc
Araç: TOYOTA AURİS 2013
Meslek: büro
ankaraya gidip geldiğimde toplam 230 tl lik gaz aldım lpg litresi 2,3-2,7 arasında değişen yerlerden aldım 1230 km yaptım 230/1230=0,187 kurus bide 120 altına düşmedim 120-170 arasında şimdiye kadar en iyi değerim

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 02 Kas 2012 18:50 
Kullanıcı avatarı

İsim: Osman
Araç: 2004 Toyota Camry v6 3.0L
Meslek: Mühendis
Kan grubu: B+
znc yazdı:
ankaraya gidip geldiğimde toplam 230 tl lik gaz aldım lpg litresi 2,3-2,7 arasında değişen yerlerden aldım 1230 km yaptım 230/1230=0,187 kurus bide 120 altına düşmedim 120-170 arasında şimdiye kadar en iyi değerim

Ben yakıtı Aytemiz'den aldım Lt: 2,63 TL idi. o zaman senin araca kıyasla biraz fazlaca yakmış sanırım.

Toyota Corolla 1.6 Sol, M/T, 2004, 02.2008 - 11.2009

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2012 01:12 
Kullanıcı avatarı

Herhalde benim aracımda sorun var.
Birkaç gündür şehir içi tüketim verileri ile ilgili epey bir forum dolaştım. Forumlarda geçen tüketim verilerine hayret ediyorum. Özellikle benim gdi için konuşuyorum: Şehirler arası tüketimim iyi (6-6,5 lt/100km) ama burada belirtilen şehir içi tüketim verilerine ulaşmak bir yana, bu değerlerin yanından bile geçemiyorum. Yani , benim aracımda kesin bir sorun var. Örneğin birçok arkadaş 7-8-9 lt/100 km'den bahsetmiş. Ben şimdiye kadar 11 lt nin altına düşüremedim ve genelde 13-14 lt yakıyor şehir içi. Tabi bu arada yol bilgisayarı 16-17 lt gösteriyor, o ayrı mesele. Daha önce de belirtmiştim. Gayet sakin kullanıyorum. Yavaş kalkarım, ani gaz ve fren yapmam, genelde 2. ve 3. viteste kullanırım arada bir 4. viteste giderim ve çok nadir olarak 5. vitesete kullanırım. Kullandığım yol genelde 2-3 km gidiş geliş. Bazen 1-2 km. Bu yollar sokak arası ama büyük caddeleri de kullanıyorum. Az benzin yakma ile ilgili birçok makale okudum ve öğrendiğim teknikleri kullanmaya çalışıyorum. Ne kadar kastıysam ne kadar sakin kullandıysam da şu durumda şehir içi km'de 55-65 krş yakıyor ve bu çok yüksek bir rakam. Çünkü sakin kullanmama rağmen bu değerleri ancak tutturabiliyorum. Biraz bassam herhalde km de 1 tl yi bulur. Ya da şimdi kastığım gibi lpg li bir araçta da bu kadar düzenli kullanırsam herhalde hiç gaz yakmadan yol katederim , yani beleş :) :(

Şaka bir yana ama eğer böyle giderse ya bir şekilde gdi ye lpg taktırmalıyım, ya aracı satıp lpg li 1,6 bir avance almalıyım (ya da colt), ya da çıldırırım :kır: (En çok moralimi bozan nokta ise şehirler arası ve şehir içi arasındaki tüketim farkının 2,5 kat olması :kır: )

Bir araç neden şehirler arası fabrika verilerine yakın bir tüketim verisine sahip olup da şehir içi tüketim de aşırı yakar? biliyorum, anlattığım şartlarda bir araç çok yakar. 7-8 lt istemiyorum hadi 9-10 lt yaksın razıyım ama 13-14 lt çok fazla. Forumda okuduğum kadarıyla birçok arkadaş şehir içi km'de 22-26 kr tan bahsetmiş. Km' 30 krş yakanlar çok yaktığından şikayet ediyor. Hadi bizimkisi de 40 krş yaksın diyorum ama ne yazık ki iki katı yakıyor yani 60 krş. Gdi güzel bir araç, yalnız bu gidişle beğendiğim ama yakıtından dolayı midemi bulandıran bu aracı satmak zorunda kalacağım :(

Belki de yaşadığım bölge için bu araç uygun değil ve bu yüzden çok yakıyor. Belki de benim güzergah için lüx bir araç :unknown:

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: Ynt: CARİSMAN NE YAKAR?
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2012 09:32 
Kullanıcı avatarı

_opeth yazdı:
1-3km için normal

Biliyorum kıyaslamak bile hata ama aynı güzergahta önceki arabam olan lpgli Şahin ile 25-30 kr yakıyordum ve bu kadar sakin ve düzenli kullanmıyordum. Şahin diğer araçlar içerisinde fazla yakan bir araçtır diye biliyorum. Hal böyle iken neden aynı güzergahta,daha sakin bir sürüş tarzı ile gdi'deki tüketimim şahinin 2 katından fazla.
Ve yanılmıyorsam şehir içi fabrika tüketim değerleri belirlenirken soğuk motor ile teste başlanıyor. Kısa mesafeli bir yolda dur-kalk şeklinde, hızlanma ve yavaşlama şeklinde ve araba stop edilip tekrar çalıştırılarak bu tüketim verilerine ulaşılıyor. Eğer Benim gdi'nin 9.1 lt/100 km olan şehir içi fabrika tüketim değerine bu anlattığım şartlarda ulaşılmışsa, benim en fazla 10 lt yakmam gerekiyor diye düşünüyorum.

Aşağıdaki dipnotu mitsubishininin sitesinden aldım. Tüketim verilerinin hangi şartlarda elde edildiğini yazıyor.
* Tabloda verilen yakıt tüketimi değerleri 80/1268/EEC normuna göre aşağıda özetlenen kullanım koşullarının laboratuvar ortamında simüle edilmesiyle ölçülmüştür. Bu değerler aracın gerçek ortam ve kullanım şartlarındaki yakıt tüketimi için bir garanti ya da taahhüt teşkil etmez. Verilen değerler standart donanımlı araçlar için geçerlidir. Araçta bulunan opsiyonel donanım ve aksesuarlar, farklı lastik/jant seçimleri, klima kullanımı ve araç üzerinde sonradan yapılacak değişiklikler yakıt tüketimini etkileyebilir. Şehir İçi: 20-30 C sıcaklığındaki laboratuvar ortamında soğuktan çalıştırılmış motor ile maksimum hız 50 km/s, ortalama hız 19 km/s olacak şekilde, hızlanma, yavaşlama, sabit hızda seyir ve boşta çalışmayı içeren 4 km uzunluğundaki teorik bir mesafenin katedilmesiyle ölçülen yakıt tüketimi değeridir. Şehir Dışı: Şehir içi ölçümünü takiben, maksimum hız 120 km/s, ortalama hız 63 km/s olacak şekilde, yaklaşık yarısında sabit hızda seyiri, kalanında hızlanma, yavaşlama ve boşta çalışmayı içeren 7 km uzunluğundaki teorik bir mesafenin katedilmesiyle ölçülen yakıt tüketimi değeridir. Karışık: Şehir içi ve şehir dışı ölçümlerinin ağırlıklı ortalamasıdır.

Cevap için teşekkürler

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 05 Kas 2012 11:29 
Kullanıcı avatarı

İsim: cihan
Araç: carisma 1.6 avance
Meslek: eksper
Kan grubu: b+
hafta sonu 420 km uzun yol 4 kişi bagaj dolu 20 km'si şehir içi ort: 100km = 7,6 litre yakmış

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 289 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap:  
POWERED_BY Color scheme by ColorizeIt!

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye