Zaman: 21 Kas 2025 12:23

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 14 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Klima Gazı
MesajGönderilme zamanı: 10 May 2011 00:39 
Kullanıcı avatarı

İsim: beyza
Araç: Carisma
Meslek: öğretmen
Arkadaşlar 1.6 Carisma kullanıcısıyım. arabanın Klima Gazı bitmiş, bitlisde bir yere gittim 120 tl dedi. Fiyatları ne kadardır. Şimdiden ilginize teşekkürler

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: Klima Gazı
MesajGönderilme zamanı: 10 May 2011 10:11 
Kullanıcı avatarı

İsim: Mesut
Araç: Landili Colt 1.3 İnvite
Meslek: Mali Müşavir
Kan grubu: aRH+
Bitip bitmediğini nasıl anlarız bu meretin?
bilmediğimden sormuyorum gülmeyin, forumda olsunda cahil arkadaşlar faydalansın diye soruyorum :"":

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 10 May 2011 20:18 
Kullanıcı avatarı

İsim: AHMET
Araç: mitsubishi carizma avance hp 2001
Meslek: teknik eleman
Kan grubu: 0rh-
Arkadaşlar klima gazı bitmişse sovutma yapmaz yada özelliğini yitirmişse yine sovutma yapmaz yada az yapar. biten gazı doldurmak illada serviste olmaz. Beyaz eşya servislerinden herhangi birinde tanıdık biri varsa ordan doldurun 3 5 milyona bunu halledersiniz. benim bir arkadaş var mesala yakın zamanda klima gazını yenilemeyi düşünüyoruz...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 12 May 2011 22:53 
Kullanıcı avatarı

İsim: Mehmet
Araç: Tunacan
Meslek: Kamu Çalışanı
80 Liraya İzmir 6.Sanayide. Tek fiyat her yerde aqız ßirliqi yapmışlar qißi.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 28 Haz 2011 22:25 
Kullanıcı avatarı

İsim: Emre
Araç: Mitsubishi Carisma Glx
Meslek: öğrenci
Kan grubu: ab+
arkadaşlar carismada kullanılan gaz 134a dır ve kilosu 40 liradır. Bizim için 500 gr gibi bi miktar yeterli oda 20 lira. Fazla bi işçiliğide yok. Bunu göz önünde bulunduradak gaz dolumu yapın. Ayrıca gaz durduk yere kaçıcak biticek bişey değildir ömürlüktür buna dikkat edin. Kazadan ötürü borulardaki delinmelerden ya da çatlaklardan sızma yapar siz ne kadar gaz basarsanız basın o da kaçıcaktır onarılması gerekir dikkat etmek lazım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2011 01:25 
Kullanıcı avatarı

İsim: Uğur
Araç: 2011 Lancer Invite SportSedan MT Sunroof
Meslek: Pazarlama Müdürü
Kan grubu: B(+)
Konya'da 80 TL ye dolduruyorlar. Ancak benim elektrikçim bana (yani arabama) 50 TL ye dolduruyor.

Elinde büyükçe bir makine var. Bilgisayarlı bir makine. Buradan aracın marka, model ve üretim yılını seçiyor. Sonra klima sistemine bağlıyor. Makine önce sistemde kalan gazı kendine çekiyor. Sonra normal hava basıp kaçak olup olmadığını test ediyor. Eğer kaçak var ise uyarı veriyor. Yok ise araç için gerekli olan gaz miktarını otomatik olarak basıyor.

Ben bu konuda beyaz eşyacılara falan güvenemem açıkçası. Onların elinde bir makine yok ki basıncı falan ölçen yada hangi arabaya ne kadar basılması gerektiğini gösteren...

Bu konularda kesinlikle bildiğiniz güvendiğiniz bir yerler olmalı ve hep oraya gitmelisiniz.

Mesela ben kendimi bildim bileli, arabam ne olursa olsun, elektrikçim, frencim, boyacım, kaportacım ve lastikcim bile aynıdır. Şu ana kadar da bir sorun yaşamadım. Çoğu zaman çok uğraşsalar da, para bile almıyorlar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2011 22:35 
Kullanıcı avatarı

hayır yanılıyosunuz genelde bu değerler aynıdır. bizim elimizde gaz saati dediğimiz şeyler var tüp ve araç arasında bağlantı kuran bi alet. her klimanın belirli kapasitesi vardır bu kapasitelere göre çalışma basınçlarıda değişir. Bunları bilmek yıllara dayanan tecrübedir her beyaz eşyacı bilmez ama ben kendi aracıma kendim gaz basıyorum bi çok aracada bastım hiç bi sorun çıkmadı üstelik 40 lira gibi bi fiyata

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2011 23:31 
Kullanıcı avatarı

Benim elektrikçim de 50 ye basıyor. Ben yine de 10 lira için riske girmem :) Üstelik kaç yılda bir lazım olan bir şey için

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2011 23:38 
Kullanıcı avatarı

klima gazı ömürlüktür

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Haz 2011 23:52 
Kullanıcı avatarı

emredemir yazdı:
klima gazı ömürlüktür

Ben hiç ömürlüğünü görmedim. Her tanıdığım en az 3-4 yılda bir gaz bastırır aracına. Zaten eğer ömürlük olsaydı, piyasada klima gazı basan insanlar olmazdı. Dahası şirketler klima gazı basan ve test eden makine icat edip üretmezlerdi. Hatta yaza girerken insanlar klima gazı basan dükkanların önünde arabaları ile sıraya girmezlerdi.

Mesleğinize saygım var ama benim de gözlemlerim var.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 09 Tem 2011 02:56 
Kullanıcı avatarı

İsim: Değer
Araç: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
Meslek: Kimya Müh.
@AlperenYiğit
+1

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 19 Eyl 2012 16:14 
Kullanıcı avatarı

İsim: magazinedesigner
Araç: carisma
Meslek: tasarım
Kan grubu: 0rh
polen filtresi var mı yok mu hala çözemedim. klima gazını yenileteyim diyorum. yeniletmişken poleni de aradan çıkarayım diyorum ama yok... onlarca tere sordum var olmaz olur mu diyorlar, bakıyorlar bulamıyorlar. nette araştırdım. yine çözemedim. 2000 model glx. eski kasa, yani sağda airbag yok. torpidoyu açıp inceliyorum sürekli. neresi kesilecek neresi biçilecek. kuantum problemi gibi:) glx inin polenini değiştiren ya da montajlayan var mı acaba.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 19 Eyl 2012 17:31 
Kullanıcı avatarı

İsim: özenc
Araç: TOYOTA AURİS 2013
Meslek: büro
magazinedesigner yazdı:
polen filtresi var mı yok mu hala çözemedim. klima gazını yenileteyim diyorum. yeniletmişken poleni de aradan çıkarayım diyorum ama yok... onlarca tere sordum var olmaz olur mu diyorlar, bakıyorlar bulamıyorlar. nette araştırdım. yine çözemedim. 2000 model glx. eski kasa, yani sağda airbag yok. torpidoyu açıp inceliyorum sürekli. neresi kesilecek neresi biçilecek. kuantum problemi gibi:) glx inin polenini değiştiren ya da montajlayan var mı acaba.

senin aracında polen filtresi yok aradasım. Aynı araç bende de var polen filtresi yok

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 19 Eyl 2012 23:10 

İsim: Pruva
Araç: Carisma
Meslek: Tekn.
Ukalalık saymazsanız bende tecrübelerimi paylaşmak isterim.

mesuttgur yazdı:
Bitip bitmediğini nasıl anlarız bu meretin?
bilmediğimden sormuyorum gülmeyin, forumda olsunda cahil arkadaşlar faydalansın diye soruyorum :"":

Service Manual'inde şöyle bir bilgi var.

Resim
Resimde gösterildiği gibi, soğutucu akışkanın seviyesini görebilmemiz için bir gözleme camı bulunmakta. Klimayı max. konumda birkaç dakika çalıştırdıktan sonra gözetleme camında görülen, bize soğutucu akışkanın durumu hakkında fikir verir.
Gözetleme camında kabarcıklar ve köpürmeler görülüyorsa soğutucu akışkan miktarı eksiktir. Sisteme tekrar gaz verilmesi gerekir.
Gözetleme camında köpük yada kabarcıklar yoksa, Kompresör basma hattı sıcak ve kompresör giriş hattı serin ise sistemin soğutucu akışkan miktarı tamdır.
Gözetleme camında köpük yada kabarcıklar yoksa, kompresör basma hattı ve kompresör giriş hattı arasında sıcaklık farkı yoksa, sistemin soğutucu akışkanı tamamen boşalmıştır.

_opeth yazdı:
klima soğutmazsa gaz özelliğini yitirmiştir.

Klimalarda ve diğer soğutma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkan hiçbir zaman özelliğini yitirmez.
Klimalarda ve diğer tüm soğutma sistemlerinde, soğutma çervimi temel olarak aynıdır. Şöyle hatırlayalım; evlerimizde 20 yıllık buzdolapları, 10 yıllık klimalar tamir görmeden, gaz verilmeden hala çalışmaktadır.

emredemir yazdı:
arkadaşlar carismada kullanılan gaz 134a dır ve kilosu 40 liradır. Bizim için 500 gr gibi bi miktar yeterli oda 20 lira. Fazla bi işçiliğide yok. Bunu göz önünde bulunduradak gaz dolumu yapın. Ayrıca gaz durduk yere kaçıcak biticek bişey değildir ömürlüktür buna dikkat edin. Kazadan ötürü borulardaki delinmelerden ya da çatlaklardan sızma yapar siz ne kadar gaz basarsanız basın o da kaçıcaktır onarılması gerekir dikkat etmek lazım.

Carisma'da R134a soğutucu akışkanı kullanılıyor. Carisma'nın klima sistemine (service Manual'inde yazdığına göre) 680 ila 720 gr arasında R134a soğutucu akışkan verilmektedir. (Sistem tamamen boş iken) Fazlası da sistemin soğutma verimini düşürür ve kompresöre ek yük getirir.
Bütün soğutma sistemleri tamamen kapalı bir çevrimde çalışır. Bu nedenle sağlıklı bir sistemde gaz eksilmesi, gazın özelliğini yitirmesi mümkün değildir. Eğer klimada gaz eksilmesi var ise sistemde mutlaka kaçak vardır. Ve mutlaka onarılması gerekmektedir.

AlperenYiğit yazdı:
Elinde büyükçe bir makine var. Bilgisayarlı bir makine. Buradan aracın marka, model ve üretim yılını seçiyor. Sonra klima sistemine bağlıyor. Makine önce sistemde kalan gazı kendine çekiyor. Sonra normal hava basıp kaçak olup olmadığını test ediyor. Eğer kaçak var ise uyarı veriyor. Yok ise araç için gerekli olan gaz miktarını otomatik olarak basıyor.

Klimalara verilen soğutucu akışkan miktarı sistemlere, markalara göre değişir. Aksi taktirde klimalar verimsiz çalışmakta. Verilecek soğutucu akışkan miktarı önemlidir. O nedenledir ki, yukarıda belirtilen makinalı servislerde klima gazı verilmesi daha doğru olur.

magazinedesigner yazdı:

Polen filtresi yada klima filtresi konusunda daha önce forumda bir arkadaş bilgilerini paylaşmış ve linkler vermişti.
http://www.dreamcarisma.de/mitsubishi/workshop/innenraum-filter_reinigen_vorfacelift.php
http://www.dreamcarisma.de/mitsubishi/workshop/innenraum-pollenfilter_wechseln.php
http://www.dreamcarisma.de/mitsubishi/workshop/innenraum-pollenfilter_reinigen_vorfacelift.php
Burada anlatılanlar sanırım fikir verebilir.

Eğer klimanız normal soğutma yapıyorsa gazını yeniletmenize gerek yok. Eksikse ilave yaptırın. Diğer önemli bir konu da klima kompresörü yağı... Service Manual'inde 120 ml. SUN PAG 56 yağı alır diyor. Fakat bu yağın değiştirilme periyodu ile ilgili bir zaman aralığı belirtilmiyor. Değişik soğutma sistemlerinin kompresörlerini bir nedenle söktüğümüzde, kompresör yağlarının uzun çalışma süreleri sonucu esvafını yitirmeye başladığını görüyoruz. Soğutma kompresörleri pahalı makinalardır, önerim 8 - 10 yılda bir yağının değiştirilmesi ömrü açısından faydalı olur. Son olarak gazı eksik klimayı (herhangi bir soğutucu cihazı) kesinlikle çalıştırmayın. Çalışan kompresör ısınır. Isınan kompresörü soğutan ise kompresöre geri dönüş yapan hafif soğuk olan soğutucu akışkandır. Eğer sistemde soğutucu akışkan miktarı tam ise kompresör girişi soğuk olur ve ısınan kompresörü soğutur. Aksi taktirde kompresörün ömrü yenmeye başlar.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 14 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: