|
Sorun Çok şükür çözüldü...Otomatik carismam da hareket halinde tekleme sorunu ateşleme ile ilgili o kadar denemelere rağmen çözülmemişti.Sorun artarak devam ederken geçenlerde arabayı çalıştırıp D konumunda ilerlerken araba 4500 devirde 2 ye geçmeyip büyük bir şanzıman kütürtüsü ile 2 ye geçti.Sonrasında araç 2 de takılı kaldı.Korktum,sağa yanaşıp stop ettim.Arabayı tekrar çalıştırıp devam edince yine 1.vitese yüksek devirle kütürtü sesi ile 2 ye geçti.N yanıp sönmeye başladı.Şunu anladım ki bizim carismalarda(1.6 GLX) şanzıman arızası aracın arıza lambasını yakmıyor.Şanzıman arızasında N yanıp sönüyor.Neyse ertesi gün iyi bir usta aracı denedi ve Kayserideki otomatik şanzıman ustasını aradı ve sorunu anlattı.Kayserideki usta bu araçların şanzımanlarının çok sağlam olduğunu,olsa olsa elektrik tesisatında problem olduğunu Kayseriye gidersem yardımcı olacağını söyledi(Nevşehir'de malesef otomatik şanzımancı yok) .Aracımla bozuk şanzımanla 3.vitese takılı bir şekilde 80 km Kayseri'ye gittim.Otomatik şanzıman ustası Ali Deniz(Deniz otomatik şanzıman servisi) adam 40 yıllık usta,binince anlıyor neyin ne olduğunu.Pos cihazına benzer bir cihazla şanzıman beyninde,şanzıman giriş devir okuyucu sensöründe hata tesbit edildi.İlk sensör söküldü ve sensörü ikiye bölünmüş olduğunu,küflendiğini,japonla tutturulmuş olduğunu(enteresan)görünce yenisi ile değiştirip tekrar denemeye çıktık.Takılma ve kütürtü yine yaptı.Tekrar arıza tespit cihazına bağladı.Bu seferde Çıkış sensör (okuyucu) arızası gösterince ikinci sensör sökülürken sensör soketinde kablolardan birinin kopuk olduğunu gördük.Neyse elektrikçi lehim yaptı,tekrar deneme,sonuç aynı.Değişiklik yok.Yine aynı çıkış sensörü hatası derken,tesisatta sorun tesbit edilip elektrikçi tarafından yapılınca sorun ortadan kalktı.Araba saat gibi oldu.Önceki 3 ayda yaşadığım hareket halinde devir azalıp çoğalması(tekleme) şanzıman devir okuyucu sensör arızasındanmış.Vites D konumunda sürekli kendini değiştirip korumaya alıyormuş şanzımanı.Ben de ateşleme ile ilgili tekleme sanıyordum. Otomatik şanzıman kullanan arkadaşlarda aynı sorun varsa öncelikle Manuel 1-2-3(D de değil)kullanıp teklemenin olup olmadığını kontrol etmek gerekir.Sadece D de tekleme var,manuel kullanımda yoksa otomatik şanzımancıya gidip cihaza bağlamak lazım.Her durumda(D-1-2-3) hareket halinde tekleme varsa o zaman ateşleme sistemi(buji,kablo,kaval,bobin,debimetre) kontrol edilmelidir.Kayseride'ki Ali ustayı(Deniz Şanzıman)şiddetle tavsiye ederim.Şeffaf bir biçimde 330TL ücret(Sensör+Elktçi+İşçilik) ödeyerek(1500-2000 değil)sorunumu çözen Ali usta'ya ve ekibine teşekkür ediyorum.Çok uzun yazdım farkındayım,ama belki bu sorunla karşılaşıp derdine derman olabilecek birileri olduğunu bildiğim için yazdım.Carisma'larımızın kıymetini bilin...
|