kaan20 yazdı:
mesut52_34 yazdı:
Arkadaşlar tekrar soruyorum, yönlendirmenizi rica ediyorum, bende 2005 1.5 110 hp amt colt var 127,00 de ve 90,000 de lpg takılmış 35 lt/85 tl lik lpg ile 350 km görüyorum lpg yi shellden alıyorum, lpg ayarlarını kontrol ettirmiştim lpg ye bayağı erken geçiyor 1-2 dk(ilk aldığımda bu süre biraz daha uzundu ayar yaptırınca böyle oldu ısı 30 dereceyemi ne düşürüldü), acaba bujiler-akü vs mi sorunlu(bujiler ve aküyü hiç kontrol ettirmedim), lastikler eski 2010 üretimi ama kabak değil dişli, 4 disk + balata sıfır takıldı, neyde sorun olabilir, v kayışı cik cik ötüyor soğukken, başka da görünen sorun yok gibi ama.
Arabanın çok yakmasında;
1-düzgün ayarlı olmayan lpg
2-eskimiş bakım malzemeleri
3-eskimiş lastikler
diye sıralayabiliriz.
DH'de bir konuya yazdığım mesajımı alıntılamışsınız buradan cevap vermiş olayım
1. Düzgün ayarlı değilse aracın arıza ışığı yanar sönmez. Shell'den alıyorsunuz, shell, bp, total yakıtları ile mivec motorların arası iyi. Arıza ışığı yakmaz ayar düzgünse...
2. LPG kitinin filtreleri düzenli aralıklarla değişmeli(8bin km'de pislik dolmuş çıktı benimkiler)
Motorun rutin filtre ve yağ bakımı yapılmalı. Öte yandan da zamanı gelmiş parçaları da değişmeli. Bujilerin ortalama ömrü normal bujiler için 30bin km coltlarda. Büyük ihtimal bujileriniz eskidi, hoş ben de farkında olmadan normal bujileri 39bin km kullandım baya kötü durumda idiler ama aşırı bir artışa sebep olmamıştı.
Bujilerin değişip değişmeyeceğine bir ustaya giderseniz bir tanesini söküp bakar. Benim içime kurt düştü, söktürüp baktım; çok zeki servis benzinli için iridyum uzun ömürlü bujiyi 29bin km'de söküp normal benzinli bujisi takmış ve bujiler oldukça eskimiş. Araç lpg'li kullanılıyor, bosch'un lpg'li araçlar için özel bujisini tercih edebilirsiniz fiyatı da uygun;
http://www.bosch-automotive-catalog.com ... 0242240655 ben bir sonraki değişimde deneyeceğim.
Motor yağı o kadar problem olmuyor, ben aracımdan 17bin km kullanılmış 10w40 çıkarken gördüm hala rengi çok güzeldi. şimdi tam sentetik 5w40'a geçtim biraz yakıtta düşme var gibi... Onun dışında normal 10w40 aşırı etkilemiyor.
Hava filtresi tıkalı ise yapabilir ama bu da çekişi etkiler farkedersiniz...
Kayışı yaptırmakta fayda var. İnternette kayış satılıyor. Moderatör Mesut arkadaşımız dizeli için servisteki fiyatın yarısına kayış aldı. internette kayışlar 20-30tl civarında, önemli olan doğru kayışı bulmak.
Onun dışında motorla alakalı tek parça kalıyor geriye o da baskı balata. Yanılmıyorsam sizin baskı balata problemleriniz vardı. 127bin km colt için balata değişiminin olacağı km. Balata bitmiş ise araç yakıtını arttırır. Bitmemişse etkilemez.
3. Lastikleriniz problem çıkarmaz. Benim lastikler 2009 üretimi, hafif hafif dış yüzeyde çatlak gibi şekillenmeler oluşuyor ama hala yol tutuşu on numara. Üstelik benim lastikler v desen performans lastiği yani yakıtı olumsuz etkileyebilecek cinsten lastikler. Ekonomi lastiği kullansam daha da düşecek sanırım tüketimler
Bakımların dışında geriye sürüş stili kalıyor, ben şehiriçinde trafiğe göre bir tık yavaş hızlanırım, yani ışıkta kalksak herkes beni geçer ama olabildiğince 5. veya 6.viteste gidecek kadar hızımı yükseltirim. Aşırı alt devirlerden vites atınca araç bu sefer hızlanırken alt devirde daha fazla tüketebilir. Devir bantlarını kendiniz aracı öğrendikçe oturtursunuz, ben genelde a modunda hızlanırım, 4.viteste 55-60 gibi gittiğini anlayınca manuel müdahale ederim. Benim mantığım basitçe, trafiğe bir tık yavaş olup a modunda aracın vites değiştirip istediğim hıza ulaşması. Şehiriçinde bulunduğunuz trafiğe göre hızınızı sabit tutmalısınız, sürekli öndeki araçlara göre(sıkışık değilse) hızınızı değiştirirseniz de araç yakar. 2 ışık arası sürekli 55-60-55-50-55-60 gibi hızlanıp yavaşlayarak gitmek yerine sabit 55te gitmek ve anlık tüketimi açıp sabit gitmeye çalıştığınız hızda en az yakacak gaz basışınızı bulmanız lazım. mesela 5.vites 60km/h ile giderken anlık tüketimde 4,5-5lt arası alıyorum, ama hafif 5,6lt anlık alacak şekilde basınca araç hızlanmıyor, çok uzun sürede 3-4km/h hızlanıyor, doğal olarak böyle anlık fazla yakması uzun sürdüğü için tüketim artıyor. Aynı olay uzun yolda da geçerli. 6.vites 95km/h ile anlık 6lt civarında olurken, hafif fazla basıp 6,6-6,8lt yaptığımda aracın hızı çok yavaş artıyor.
Benim tahminim aracınızın baskı balata bittiği için aracınız sıyırıyor ve bu yüzden gereğinden fazla güç kullanıyor ve yakıyor. Düz yolda(eğimi olmayan) Ali abimizin bahsettiği testi uygulayabilirsiniz. Düz yolda 80km/h'a kadar hızlanın, ardından manuel moda alıp 6.viteste 60km/H ile sabit gidin. Tam düz(eğimi olmayan) yerde gazı köklediğinizde araç 6.viteste 1500 devir dolaylarında(1.3te en azından bu devirlerde oluyor) yavaş yavaş devirlenerek hızlanması lazım. Araç devirlenip hızlanmıyorsa problem var demektir. Baskı balatada problem yoksa bujilerin bakımı gelmiş olabilir...
35lt lpg alan tank da iyiymiş. bende 34lt tank var, %80i en fazla 27lt lpg alıyor.
35lt ile 350km demek 10lt/100km demek, Ali abimizin 8lt civarında aldığı oluyorsa İzmir'de, sizin de düşürme şansınız var.
Düşmüyorsa 350km'nin günlük yol kayıtlarını tutmakta fayda var. Atıyorum işe gittiniz 10km yol, yol bilgisayarında 25km/h ortalama, benzin tüketimi olarak da atıyorum 7,5lt gösterdi. Bunları bir kağıda not edip 350km/h için ortalama bir hız çıkarılabilir. Trafik içinde kullanıyorsanız 10lt'leri görmeniz normal. Ben izmirde kullandığımda ortalama hızım 25km/h iken genelde 8,5lt lpg alıyordum. Ama trafik akmaya başladıkça benim de tüketimlerim azalıyordu.
Bakımları düzgün 1.5 ile 1.3ün aynı yakmasını beklememek lazım. En azından yarım litre kadar fark kabul edilebilir. Sonuçta büyük motor ve büyük lastik tabanlarının etkisi var.
Kaan kardeş öncelikle zaman ayırıp yazdığın yorum için teşekkür ederim.
Arıza ışığım yanmıyor ve hiç yandığını da görmedim onunla alakalı sorun yok, hatta ilk açarken bütün ışıklar yanıyor ya diğer ışıklarla arıza ışığı da yanıyor yani sigortasından iptal edilmemiş, dolayısıyla lpg ayarı doğru.
Baskı balata konusunda, servis kayıtlarına göre 65,000 km de iken geri vitese geçmeme sorunundan dolayı baskı balata seti değiştirilmiş yani bu baskı balata 60,000 km dedir bu araçta buna göre yaklaşık 60,000 km lik bir ömrü daha var diyebiliriz hatta çok çok kötü kullanılmış olsa dahi en az 50,000 km lik daha ömrü olduğunu düşünüyorum, zaten eski sahibi yokuşlarda hep el freni ile kalkış yapmış sırf bu yüzden araca ilk yaptırdığım işlem el freni gergisi ayarı idi.
Baskı balata ile ilgili son olarak bir düzlükte denedim benzine alıp amt hırlaması yaptırdım 60 km sabit ile giderken köklediğimde koltuğa yapıştırmasıyla 100-110 görmem bir oldu ama bu hareketi pek tasvip etmiyorum çok yormamak lazım 1-2 kere yapıp tatmak lazım ama, tüm bunların dışında abim e-5 de gebze yönüne giderken 170 km görmüş daha giderdi de ben basmadım diyor, yani baskı balata sorunlu olsa 170 i göremezdi diye düşünüyorum ama 170 için kaç bin devir çevirmiş onu bilmiyor ona dikkat etmemiş.
Bundan 3,000 km önce LPG kitimin dolum ağzı kaçırıyordu atiker servisinde orjinali ile değiştirildi, gene aynı anda LPG filtresi değiştirildi ve güncel ayarlar yapılıp sızdırmazlık kontrol edildi, bunlarla alakalı sorun yok, zaten LPG konusunda çok titizim birşeyden kıllanmim hemen gidip baktırırım.
Yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, aracın yağı ve şanzımanın yağı gene LPG ye bakım yaptırdığım günden önceki gün değiştirildi, şimdi şanzıman şıkır şıkır.
Şuan kafama takılan tek nokta büyükten küçüğe doğru, akü(baya eski gözüküyor ve markası belli değiş ilk iş değişecek), bujiler,v kayışı ve motorun detaylı genel bakımı, bu bakım olayı için biraz daha beklemem lazım çünkü daha yeni 4 disk + balata + mekanik alt takım expertizini 650 tl ye yaptırdım, malum bütçe biraz sarsıldı ve daha aracın koçunu kesemedim.

ilk sıra onda.
Lastikler de ben de aynı düşüncedeyim eni ve çapı geniş birazcıkta ona veriyorum ama en azından 24-25 krş ları değil de
20-21 krş ları görmek istiyorum.
Vites olayına gelince amt de hiç kullanmıyorum diyebilirim, sadece acilen açmam gereken telefon gelirse amt ye alıp konuşayı kısadan kesip tekrar manuele alıyorum, kalkışda sadece 1. vitesdeyken balatayı zorlamamak adına 2,5 ve üzerinde 2 ye geçiyorum onun dışında düz yolda gidiyorsam ve hızım da yeterliyse hep 2,25 de vitesi yükseltiyorum, araç da 2 kişi vs olduğu zaman gene 2,5 dan aşağı yükseltmiyorum, ve genel olarak 5. viteste 60 km/H ile gidiyorum, yokuş aşağı inerken virajlarda kompresör artsın diye 5 e alıp dönüyorum, onun dışında uzun yokuşları 6 ile iniyorum ve işe giderken bol yokuş çıkmalı yolda (çok dik yokuş yok eğim yaklaşık 20 derece gibi birşey) 8,3 lt ortalama görüyorum, eve gelirken bol yokuş inmeli

yolda ise 5,9 ila 6,5 arası değişiyor, bazen alışveriş yapcağım zaman ışıklı olan yolu kullandığımda 7,3 leri görüyorum.