Zaman: 16 Eki 2025 23:53

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 13 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Asx performans ve yakıt
MesajGönderilme zamanı: 13 Ağu 2013 13:08 
Kullanıcı avatarı

İsim: emre
Araç: Mitsubishi ASX
Meslek: Yazılım
Kan grubu: 0+
Herkese merhaba
Mayıs 2013'de uzun zamandır takip ettiğim bir araç olan Asx'imi aldım. Gerçekten görünüm olarak çok beğendiğim bir araç. Bu forumu da ciddi anlamda takip ettim almadan önce. Aracım şu anda 6000'de. Ben de kendi deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Böylece benim tarzımda kullanan arkadaşlara rehber olabilir.

Öncelikle Performans:
Aracın performansı düşük devirlerde oldukça düşük arkadaşlar. Bu nedenle sürekli vites değiştirmek zorunda kalınıyor. Yüksek devirlerde iyi performans veriyor. Mesela bu arabayı 5.vites de 90 la giderken 120 ye çıkarmak isterseniz çok uzun sürüyor. Ben şehirlerarası gezilerimde sollama yaparken hep 5'den 3'e düşürüp solladım. İlk zamanlar bir kaç kez 5'le sollamayı denemiştim, olmadı :) Düz yolda 180 -190'ın üzerine çıkaramadım. hafif rampada 200'ü gördüm. Gayet güven veren bir gidişi var. 200'le otoban da tek elle rahatlıkla sürebilirsiniz. Bu arabaya 2 litre motor lazımmış. Çok tatlı olurmuş. Yakıt tüketimi de az olurmuş. Zaten değiştirirsem performans yüzünden değiştiririm alışmakta zorlanıyorum.

Yakıt tüketimi:
Bu aracı alışımda önemli faktörlerden biri de yakıt tüketimiydi. Sınıfındaki diğer araçlara göre daha az yaktığı söyleniyor. Fabrika verilerinden çok forum yorumlarına bakmıştım bu konuda. Ben kendim aldıktan sonra değişik hızlarda kullanıp yakıt tüketimlerine baktım.
Şehir içinde (istanbul) ortalama tüketimim 6.9 civarı. Bu değer genel olarak şöyle oluştu. Bir yere giderken yoğun trafikte gidip dönüşte boş yolda geldim. Eğer sadece yoğun trafikte giderseniz 8-8,5 civarı oluyor. Benzinli bir araç için oldukça iyi değerler. Aynı zamanda bir arkadaşım sportage aldı. En son konuştuğumuzda daha 10'un altına inmedim demişti.

Şehirler arasında durum enteresan. Evet saatte 80-90 arası giderseniz bu araba 4.3-4.7 gibi değerler yakalıyor. Şahane değerler ancak bir yerden bir yere bu şekilde gitmek imkansız. Değişik hızlarda gördüğüm yaklaşık değerler aşağıda. Çoğu zaman cruise kullandım:
110-120 arası: 6,2-6,5lt
130-140: 7-8lt civarı
160 cruise açık klima açık 2 kişi Adana'dan Mersin'e gittim. Ortalamam 10,2lt
En son Adana'dan İstanbul'a geldim. Hız limitlerine hep uydum. Otobanda 130, duble yollarda 120'yle gittim. Ortalama 6.9lt. Giderken biraz daha çok basmıştım. 7,2lt yakmıştım. Güzel değerler ancak ben normalde 150-160 gidiyorum. 1 depoyla 1000km gidebilir miyim diye bu şekilde sürdüm, gidemedim. Benim normal sürüşümde bu araba 10lt'ye yakın yakıyor. Abimle 2 araba gidip geldik. O benden daha hızlı gitti. 1000km'de 240 tl mazot yaktı. Ben daha yavaş gittim. 340tl benzin yaktım.
Azdı çoktu demek için yazmadım yanlış anlaşılmasın. Almak isteyen arkadaşlar sürüş alışkanlıklarına göre ne kadar yakacaklar fikir sahibi olsunlar diye yazdım. Sonuçta bütün araçların yakıt değerleri 90km sabit hızla uygun koşullarda ölçülüp belirleniyor. Her araba yüksek hızlarda çok yakıyor. Ancak düşük motorlu araçlar zorlanınca çok daha fazla yakıyorlar. Sonuç olarak asx benim kullanım tarzımda şehirler arasında şehir içinden daha çok yakmış oldu.

Genel olarak aracımdan çok memnunum. Donanım özellikleri çok iyi belirlenmiş. Olmasını istediğim her şey var araçta. Fazlası lüks ve çok da gerekli olmayan şeyler genelde. Güven veren bir araç. Bir kaç kez ani fren yapmam gereken durum oldu. Çok güven verdi bana. Geniş ferah. Görüş açısı çok güzel. Sakin kullanan bir yapınız varsa her anlamda mükemmel bir araç. Ama performans beklentiniz de varsa çok memnun kalmayabilrsiniz. Kişiden kişiye değişir.

Sevgiler, saygılar.

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: Asx performans ve yakıt
MesajGönderilme zamanı: 13 Ağu 2013 13:33 
Site Admin
Kullanıcı avatarı

İsim: Erhan
Araç: Lancer 1.8 CVT
Meslek: Kalite Yöneticisi
Kan grubu: BRh+
Güzel, objektif bir inceleme ve anlatım olmuş Emre.
Güle güle kullan aracını...

Mitsubishi Lancer 1.8 CVT > Fiat Bravo > Alfa Romeo 159 > Opel Vectra 1.9 CDTI > Honda Type-R(EP3) > Ford Mondeo 2.0 TDCi/AT > Audi A4 2.0 TFSI Quattro S-Line/AT > Mitsubishi Lancer 1.8 INTENSE CVT...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 13 Ağu 2013 14:13 
Kullanıcı avatarı

İsim: Hakan
Araç: 2011 ASX
Meslek: Avukat
Sonunda şehirler arasında şehir içinden fazla yakan birine daha rastladım :) Ankara'da neredeyse hiç trafiğe girmeden, %90 Gölbaşı-Eryaman ve Gölbaşı-Elvankent arası biraz da Gölbaşı içi kullanılır. LPG'de 16-17 krş maksimum yakarım. (benzin hariç, yazın neredeyse sıfır benzin yakıyor) Ama Ankara-İstanbul-Ankara uzun yolda 25 krş'a kadar çıkıyor. (150-160 km/s çoğunlukla) Benzinle dizeli yakıt maliyeti olarak karşılaştırmak tabi ki mümkün değil, ancak zaten oldukça makul yakan ASX, lpg takınca tadından yenmiyor.

Haa işe gidip gelirken kullanmama rağmen 8 ayda 20.000 km yapmışım o başka :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Ağu 2013 10:55 
Kullanıcı avatarı

İsim: emre
Araç: Mitsubishi ASX
Meslek: Yazılım
Kan grubu: 0+
Erhan teşekkür ederim.
Hakan ben de ciddi anlamda lpg düşünmeye başladım. Performans kaybı hissediyor musun. Bir de hangi kiti taktırdın. Aslında kapalı otopark mevzusu yüzünden hiç girmek istemiyorum ama yapılan tasarruf da az değil.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Ağu 2013 12:15 
Kullanıcı avatarı

İsim: Levent Yavuz
Araç: Lancer Sportback
Meslek: çiftçi
henien yazdı:
Sonunda şehirler arasında şehir içinden fazla yakan birine daha rastladım :) Ankara'da neredeyse hiç trafiğe girmeden, %90 Gölbaşı-Eryaman ve Gölbaşı-Elvankent arası biraz da Gölbaşı içi kullanılır. LPG'de 16-17 krş maksimum yakarım. (benzin hariç, yazın neredeyse sıfır benzin yakıyor) Ama Ankara-İstanbul-Ankara uzun yolda 25 krş'a kadar çıkıyor. (150-160 km/s çoğunlukla) Benzinle dizeli yakıt maliyeti olarak karşılaştırmak tabi ki mümkün değil, ancak zaten oldukça makul yakan ASX, lpg takınca tadından yenmiyor.

Tüketim 16-17 kr nasıl oluyor??
lpg yi kaçtan alıyorsunuz? birde 100km kaç litre lpg tüketimi var, bu bilgiyi paylaşırsanız daha rahat kıyaslama yapabiliriz.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Ağu 2013 13:09 
Kullanıcı avatarı

emreturker yazdı:
Erhan teşekkür ederim.
Hakan ben de ciddi anlamda lpg düşünmeye başladım. Performans kaybı hissediyor musun. Bir de hangi kiti taktırdın. Aslında kapalı otopark mevzusu yüzünden hiç girmek istemiyorum ama yapılan tasarruf da az değil.

Performans kaybı hissetmiyorum sanki. Mutlaka bir miktar kayıp oluyordur. Ama pazar günü çocukları alıp Eskişehir'e günübirlik gezmeye gittik (az yakıyo ya:) 100 km yol yaptıktan sonra lpg lambasının kırmızı olmasından farkettim ki benzinden lpgye almayı unutmuşum. Yani aracın gidişinden anlamadım açıkçası. Otopark sıkıntısı yaşadım, batıkent gimsada kontrol ediyorlar almadılar. Ama çoğu yerde kontrol yok ve bakımlı bir lpg sisteminin bir tehlike arz etmediğini düşündüğümden genelde kapalı otoparklara giriyorum.

levent yavuz yazdı:
henien yazdı:

Tüketim 16-17 kr nasıl oluyor??
lpg yi kaçtan alıyorsunuz? birde 100km kaç litre lpg tüketimi var, bu bilgiyi paylaşırsanız daha rahat kıyaslama yapabiliriz.

lpg'yi 2.33'den alıyorum. 16-17 kr şöyle oluyor: Belirttiğim üzere yolumun %90'ı hiç trafiğe girmeden, %90 Gölbaşı-Eryaman ve Gölbaşı-Elvankent arası. Bu yol Ankaralılar bilir hiç trafik ışığının olmadığı hızın 70'in altına düşmediği yaklaşık 40 km'lik bir güzergah. E şehir içi olduğu için pek 80'i de aşmıyorum.

100 km'deki lpg tüketimini hiç hesaplamadım. Lpg tüketimimi depoyu fulleyip km sayacını sıfırlayarak hesaplarım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Ağu 2013 21:10 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erkan
Araç: 2012 ASX invite
Meslek: Doktor
Kan grubu: ARh+
[quote="henien"][/quote]

Merhabalar. Sanırım Ankarada oturuyorsunuz? Ben de önümüzdeki hafta Ankaraya gelmeyi düşünüyorum da.. Siz lpg yi hangi ustaya taktırdınız? Ve hangi marka?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Ağu 2013 22:21 
Kullanıcı avatarı

İsim: Ahmet Emin
Araç: 2014 Astra 1.6 Cdti Sport
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: Arh+
Oh valla bende sevindim. Benim de genelde şehir dışı daha çok yakıyor :)

Ye yağlıyı iç suyu, donarsa donsun
Ye tatlıyı içme suyu, yakarsa yaksın
Al arabayı doldur depoyu, yakarsa yaksın..

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 22 Ağu 2013 13:35 
Kullanıcı avatarı

dr79 yazdı:
henien yazdı:

Merhabalar. Sanırım Ankarada oturuyorsunuz? Ben de önümüzdeki hafta Ankaraya gelmeyi düşünüyorum da.. Siz lpg yi hangi ustaya taktırdınız? Ve hangi marka?

LPG üzerine okuduğum onca forum sayfasından sonra ulaştığım sonuç takan ustanın lpg kitinin markasından önemli olduğudur. Ben sırf bu yüzden Mocan Otogaz'da taktırdım; BRC. donanımhaber'de mocan diye bakarsanız haklarında hiç olumsuz yorum görmedim. Ben de büyük oranda memnun kaldım. Yalnız AS&G'nin lpg ile çalışacağını söylemişlerdi, benzinde çalıştı. Bakım için gittiğimde böyle bir şey söylemediklerini ve bunun mümkün olmadığını söylediler. Üstelemedim, 1 dk'nın altındaki ışıklarda ve duraklamalarda AS&G kullanmıyorum zaten. Marş motorunun ömrünün erken bitmesi sonucu çıkaracağı masrafın sağlayacağı tasarruftan fazla olacağını zannediyorum.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 22 Ağu 2013 13:37 
Kullanıcı avatarı

Aes08 yazdı:
Oh valla bende sevindim. Benim de genelde şehir dışı daha çok yakıyor :)

Ne yapsak, şehirdışında şehiriçinde yaktığından fazla yakanlar diye sayfa mı açsak :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 22 Ağu 2013 14:34 
Kullanıcı avatarı

İsim: Evrim
Araç: asx 2011
Meslek: Reklam
"asg olmayan araçlardaki gibi marş motoruna sahip olmadığı için boşuna kafa yormayın." Vedat bu cümleni anlamadım biraz daha açar mısın? Yani farklı bir marş motorumu kullanıyor araçlarımız.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 22 Ağu 2013 19:11 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erkan
Araç: 2012 ASX invite
Meslek: Doktor
Kan grubu: ARh+
[quote="henien"][/quote]

Teşekkürler.. Zaten lpg taktıktan sonra as&g yi kapatırım, sorun olmaz.. Sabah aracı verip aynı günde teslim alabilirmiyim acaba?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 22 Ağu 2013 20:21 
Kullanıcı avatarı

İsim: Evrim
Araç: asx 2011
Meslek: Reklam
Sağol.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 13 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat