Zaman: 21 Ara 2025 17:23

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 18 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Radyatör havası alınması
MesajGönderilme zamanı: 06 Nis 2015 13:26 
Kullanıcı avatarı

İsim: Vefa
Araç: MİTSUBİSHİ Carisma
Meslek: Makine Mühendisi
Kan grubu: 0-
Merhaba arkadaşlar 2000 carisma 1.6 glx aracım var.
Kalorifer aniden sıcak vermeyi kesti. hararet göstergesi yarı ile kırmızı arasına yükseldi. su seviyesi limite yakın yani az ama su koyduktan sonra hava alma işlemi de yapmak istiyorum her ihtimale karşı.
Forumda arattırdım.
Bir kısım diyor ki termostat ile genleşme kabı arasındaki hortumu çıkarın su gelene kadar kaba su ekleyin... Başka bir topic demiş radyatör kapağını açıp rolentide bekleyin.

Ne yapmam gerekli? Radyatör kapağı dediğiniz şey radyatörün üstünde DİKKAT SICAK ingilizce yazan kapak mı? biraz endişe ediyorum Allah korusun yüze falan sıçramasın..
Bir de Araç bu işlemleri yaparken çalışıyor mu olacak? en kolay ve enkesin çözümü rica edeceğim :) :fan: :fan:

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Nis 2015 14:33 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: ilhami
Araç: Outlander 2.4
Meslek: memur
Kan grubu: A+
evet araç çalışıyor olacak; motor ve radyatör arası devir daim olacak bu sırada sistemdeki hava kabarcıkları da yüzeye ulşıp baloncuk gibi patlayıp yok olacak.
hangisini uygularsanız uygulayın yaklaşık 15 dk. kadar bekleyip fanların devreye girdiğini görün. fan çalışıyorsa sorun (hava) yok demektir.
baloncuklar patlayınca atmosfere ulaşabilmeli :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Nis 2015 15:54 
Kullanıcı avatarı

çok teşekkürler. önce kapa su koyacağım sonra radyatör kapağını açıp motoru çalıştıracağım hayırlısı artık

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Nis 2015 16:19 
Kullanıcı avatarı

bu arada benim iki fan da çalışıyor onda sıkıntı yok belki sadece su azdır inşallah

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 06 Nis 2015 17:40 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökberk
Araç: Proton Wira - Mitsubishi ASX
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: AB+
Aracın burnu yukarda kalacak gibi bir yerde olsun su koyarken..
Havası varsa da taşırma kabından atar.

Sistemde hava varsa fanlar çalışmayabilir. Fanlar çalışana kadar gözünüz hararette, kulağınız fanlarda olsun.
Baktın hararet yükseliyor klimayı açın, klima fanı manuel olarak devreye girmiş olur siz de o sırada havasını alırsınız.

Havasını almak için de termostattan sonra bir vida var. Onu gevşeterek su çıkışını görebilirsiniz.
Eliniz yatkın değilse bu tür işleri bir ustada yaptırın. Su yanığı ciddi hasar verebilir.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Nis 2015 09:00 
Kullanıcı avatarı

söylendiği gibi yaptım gayet düzeldi ama biraz daha yapmak gerekecek vaktim yoktu. Radyatörü açtığımda içi paslıydı. genleşme kabının içinde plastikler falanda pas bulaşmış halde bu normal midir acaba bir şey yapmam gerekiyor mu?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Nis 2015 10:10 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

wepha yazdı:
söylendiği gibi yaptım gayet düzeldi ama biraz daha yapmak gerekecek vaktim yoktu. Radyatörü açtığımda içi paslıydı. genleşme kabının içinde plastikler falanda pas bulaşmış halde bu normal midir acaba bir şey yapmam gerekiyor mu?

zamanla olması normal eğer aşırı bir pas görünmüyorsa WÜRTH vs benzeri kaliteli radyatör temizleyicileri var onu kullanın aşırı pas varsa belki radyatörü delebilir o konuda emin değilim. ister radyatör temizleyin ister temizlemeyin ama
1- organik antirifiz kullanın (yaz aylarında antifiriz hararet önler)
2- radyatör suyu olarak çeşme suyu kullanmayın. arıtılmış vs. su kullanın.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Nis 2015 10:58 
Kullanıcı avatarı

çok sağolun. su olarak yazın ev klimadan damlayan kondens suyunu kullanıyorum teorik olarak saf sudur. bi bakıma gidince göstereyim en iyisi pas fazlacana gibi :( zavallı carizmacık pasif içininin ciğerleri gibi olmuş

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Nis 2015 11:33 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

sizi bilmem ama ben temizleyici kullanırdım hatta geçen hafta kullandım :)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Nis 2015 15:52 
Kullanıcı avatarı

son bir soru.. radyatör kapağını açınca (genleşme kabı değil direk radyatörün üst kapağı contalı olan) içeride su görmeli miyim? su gözükmüyor ama bir iki parmak altı da dar olduğu için görünmüyor. ama kapağın altında plakaların ilk 1cmsi kuru. Kabımda su seviyesi orta seviyede

NOT: hava alma ve su ekleme sonrası kalorifer çalıştı. ama hararet bir ara ortanın biraz üstüne çıktı, kaloriferi kökleyince son seviyeye hemen birkaç saniyede geri geldi.. Carismam benle maytap geçiyor :kart: :kır: %) Rezillik HVAC mühendisiyim)) ancak klima santralleri oldukça farklı :S

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Nis 2015 22:46 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökberk
Araç: Proton Wira - Mitsubishi ASX
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: AB+
İmkanınız varsa benim önerim
2 gün arayala sistemi boşaltıp musluk suyu ile doldur boşalt yapmanız.
Temizlendiğine emin olduğunuzda da anti friz koyup 1-2 sene sonra tekrar aynı işlemi yaparsınız.

Radyatörü de taşana kadar doldurun üstten..
Taşırma kabına da yarısını biraz geçecek şekilde su koyarsınız.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 07 Nis 2015 22:57 
Kullanıcı avatarı

İsim: murat
Araç: lancer 1,8 cvt
Meslek: makina imalat
Zamanında tempramın suyunu Ben söyle değiştirdim musluklarını hortumu çektim radyatöre direk verdim araba çalışırken radyatörde bir tamamı müşürmü ne vardısöktüm içinden çıkan kahverengi suyun rengi açılana kadar devirdin ettirdim en Son motoru durdurdum sistemde su boşaldı organik antifirizli karışımı doldurdum

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 13 Nis 2015 09:46 
Kullanıcı avatarı

Problemim bambaşka bir hal aldı. Radyatörümü temizledik antifriz koyduk vsvs ancakproblem devam etti. Otobanda bir anda hararet zıpladı 4 5 snde full oldu.. ancak farkettim ki gaza bastıkça araç boğulup kendini frenliyor ?!?!!
LPG problemi gibi. Bastıkçahızım düştü... sonra LPG devreden çıktı.Kenara çektim 10 sn bekledi hararet ortaya iniverdi . bu 3 kere tekrarladı. Bu arada boğulma ve hararet göstergesi yükselnce kalorifer soğuk üflemeye başlıyor?!?!

Kenara çekince baaktım fanlar çalışıyor. Motor da aşırı sıcak değil normal. Su kaynamıyor, kap sıcakçay kadar sıcak daha fazla değil. Yani sanal bir hararet oluyor anlamadım neden olduğunu:( bir de boğulma çıktı başımıza...:( kalorifer-boğulma-hararet göstergesi bunların arasında ilişki ne olabilir ki? :(

NOT: kenara çekmeden ayağımı gazdan çeker bi 250m gidersem hararet göstergesi gene ortaya geliyor durmama da gerek kalmadı ama gaz verince artıp motor boğuluyor ve bu değişimler saniyeler bazında olacak kadar seri ..:S

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 13 Nis 2015 13:06 
Kullanıcı avatarı

İsim: Emin Yıldız
Araç: 2011 Lancer 1.6 Invite SportSedan SR
Meslek: Advocate
Kan grubu: 0Rh+
Bence tıkanıklık var. Düzgün dolaşım olmadığı için radyatör soğuk kalabilir. Devirdaim de düzgün çalışmıyor olabilir. Siz tedbir olarak havalandırmayı sıcakta çalıştırın. bir sıcak bir soğuk geliyorsa da bence tıkanıklık işareti. hararet yaptırıp conta yakmayın. Alah Korusun yatak bile sarabilir.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 13 Nis 2015 13:31 
Kullanıcı avatarı

çok sağolun ancak 3 kere tekrarladı üçünde deaniden kalorifer soğuk veriyor, motor boğulup fren yapıyor gaza bastıkça ve ibre yükseliyor ancak 10sn gazdançeksem ayağımı düşüyorg eri. eğer çekmez ısrar edersem lpg devreden çıkıyor.. çok karıştı durum LPG su borularıyla ilgili olduğunu düşünmekteyim LPG ciye gideceği

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 13 Nis 2015 19:15 
Kullanıcı avatarı

İsim: murat
Araç: lancer 1,8 cvt
Meslek: makina imalat
Devir daim etmiyor yada su yok arabada su regulatorden sağlıklı gecmezse donma yapar lpg ile düzgün çalışmaz

GT-S7562 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Nis 2015 10:18 
Kullanıcı avatarı

muratyayla yazdı:
Devir daim etmiyor yada su yok arabada su regulatorden sağlıklı gecmezse donma yapar lpg ile düzgün çalışmaz

GT-S7562 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

su var kontrol ettik ama devirdaim konusunda haklısın sanırım. çünkü bazen sanki yüksek voltajlı bir cihaz çalıştırmış gibi elektik sistemi kasıyor sonra bazen devre dışı kalıyor o ara hararet boğulma vs vs..

devirdaim pompası diyecekler kesin çok masraf yapmasa bari :x
ama hararet geçek değil ibre yükseliyor amabuhar kaynaama aşırı sıcak hiçbirşey yok hatta motor daha soğukken bile yapıyor bazen

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 14 Nis 2015 17:22 
Kullanıcı avatarı

İsim: Emin Yıldız
Araç: 2011 Lancer 1.6 Invite SportSedan SR
Meslek: Advocate
Kan grubu: 0Rh+
Devirdaime bakmak için sökülecek diyeceklerdir. triger setiniz ve yeni devirdaiminiz hazır olsun sökmüşken değiştirmek en temizi.

Serviste Mitsu ambalajında olanı da vardır farklı üreticilerinki de. Bende Carisma varken Yıldızlar'dan kargo ile temin etmiştim. Orijinal 450 - 500 iken 130 TL'ye almıştım. Dilerseniz bir görüşün yardımcı olacaklardır.

LPG'ye giden tesisatta bir sıkıntı da olabilir. LPG'ye öncelikle bir baktırın.

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 18 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: