Zaman: 03 Mar 2026 19:53

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 34 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: asx amortisör yumuşatma
MesajGönderilme zamanı: 29 Eki 2015 22:16 
Kullanıcı avatarı

İsim: Bünyamin
Araç: ASX
Meslek: Öğretmen
hemen olmaz, yol tutmaz vs demeyin
yumuşak ve konforlu arabalar virajlarda savrulup gidiyormu sanki

sanayide amortisörcü kolayca yapabileceğini 4 amortisörü 300 tl ye yumuşatabileceğini (amortisörü ayarlayacak, değiştirmeyecek) söyledi

şimdi sadece önyargıyla değil gerçek deneyim veya bilgiyle bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum

Arkadaşlar amortisör yumuşatma için tekrar görüştüm ustayla

bana ayar yapacağını sorun olmadığını bu işi çok yaptığını herhangi bir sorun yaşamadığını söyledi

%10 luk bir yumuşatma yapacağını fakat benim %50 lik bir yumuşama hissedeceğimi söyledi

biraz ayrıntı istiyorum yaylara ısıl işlemmi? amortisör içi ile yağı ile mi oynuyorsun vs sorularıma ise

hayır sadece ayar dedi nasıl ayar dedim o benim işim sırrım dedi (iyice kıllandım) sanki öğrenip amortisör tamirine başlayacağım

son durum bu yani (bu kadar kendine güvenen ve sır vermeyen ustayı ilk defa görüyorum)

yani şeytan diyorki git yaptır bakalım nasıl olur

En son biyooo tarafından 09 Kas 2015 00:53 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: asx amortisör yumuşatma
MesajGönderilme zamanı: 29 Eki 2015 22:48 
Kullanıcı avatarı

mesut taşdemir yazdı:
Amortisörleri değiştirmeden üzerinde oynama yapmak mukavemeti üzerinde ayar çekmek güvenlik açısından yüksek tehlikeler doğurur. Sanayici ağzına bakmayın

teşekkür ederim cevap için

bende böyle düşünürüm tabiki fakat;
mesleğinde iyi bir amortisörcü (önünde kuyruk var)
sorun değil biraz yumuşatma sorun olmaz diyor.

sizin düşünceniz genel olarak herkesin söyleyeceği böyle yapmışlarsa bir bildikleri vardır gibi önyargılı bir düşüncemi
yoksa tecrübe veya bilgiye dayalımı bu düşüncedesiniz.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Eki 2015 23:03 
Kullanıcı avatarı

sadece bilenlere danışmak istiyorum böyle birşey yapmadan önce

tamamen konuşmadım işlem hakkında arabayı götürmemiştim

bir dahaki gidişimde işlemin detaylarını iyice öğrenip yazarım

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 29 Eki 2015 23:27 
Kullanıcı avatarı

İsim: Erdem
Araç: Asx intense 2014
Meslek: Mühendis
Kan grubu: 0+
Sanırım amortisörcü yaylara ısıl işlem uygulamaktan bahsetmiyor. Ayrıntılarını merak ettim.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eki 2015 00:02 
Kullanıcı avatarı

Derinmai yazdı:
Sanırım amortisörcü yaylara ısıl işlem uygulamaktan bahsetmiyor. Ayrıntılarını merak ettim.

yok yaylar değil amortisöre ayar yapacağım dedi çok değil bir tık yumuşatma iyi olmazmıydı?

bu fikre nerden geldiğimi sorarsanız

asximle küçük bir kaza yaptım yan kapılar alt tarafı boyanacak bana seat ibiza verdiler birkaç gündür kullanıyorum.
yumuşak geldi ibiza bana yol tutuşu da iyiydi
bende asx bir tık daha yumuşasa iyi olur diye düşündüm
amortisörcülere gittim
biri kesinlikle olmaz imkanı yok dedi (dükkanı bomboştu)
başka birine gittim ayar işi yaparım dedi (dükkanın önüne park edemedim sıra var)
ayrıntılı konuşamadım çünkü aracım boyada emanet araçlayım
ama kesinlikle aracım çıktığında gidip ayrıntılı konuşacağım (çok rahatsız değilim ama biraz daha konfor fena olmazdı)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eki 2015 01:33 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökberk
Araç: Proton Wira - Mitsubishi ASX
Meslek: Öğrenci
Kan grubu: AB+
Yapacağı işlem amortisörün yağını değiştirmek olur muhtemelen belki biraz daha da azaltır yağını.
Bu tür custom işlere kimse garanti veremez o yüzden bu taşın altına kendi iradenizle girin derim.
Burdan kimsenin sizi teşvik edeceğini sanmıyorum bü tür bir iş için.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eki 2015 10:03 
Kullanıcı avatarı

İsim: murat
Araç: lancer 1,8 cvt
Meslek: makina imalat
Kan grubu: A+
Allah başka dert vermesin :-) bazı tecrübeleri yasayarak öğrenin :-) ama bir çukura düşüp sağ ön amortisörünüzü patlatsanız yenisine usta aynı ayarı yapabilirmi sorun bakalım

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eki 2015 10:20 
Kullanıcı avatarı

İsim: Çağkan
Araç: colt-lancer
Meslek: Çevre Müh.
ölmenin daha kolay ve masrafsız yolları var onları deneyin.

ibiza dediğiniz araçla asx arasında tekerlek sayısı dışında hiçbir benzer yön yoktur. Sanayide "yaptım oldu"cukla yapılacak işler değildir bunlar. İsterseniz bilimsel olarak da yazarız fakat Amerika'yı baştan keşfetmenin anlamı inanın ki yok. Yüksek araç yumuşak süspansiyon felakete reçete gibidir.Örnek videoda jeep üzerinde havalı süspansiyon var son derece yumuşak ve konforlu ancak işler ciddiye binince pek hoş olmuyor

https://www.youtube.com/watch?v=zaYFLb8WMGM

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eki 2015 21:07 
Kullanıcı avatarı

İsim: akif
Araç: ASX INVITE 2013
Meslek: TEKNİK ÖĞRETMEN
Kan grubu: 0rh+
Hocam hemen başta yol tutus degerleri düşer diyorum. O yumuşak amortisör yere yakın araçlarda yol tutar. performans yani yarış arabaları bile yere yapışık olsalar bile sert amortisörlerden kullanır.

Diger taraftan suv yani yarım arazi aracından bahsediyoruz . Bu araç yalnız asfalt için değil arazi yollari içinde tasarlanmış.
olay şu asx yumuşak amortisörlu yapilsa, o zip zip ziplatan arazi yollarinda gitmek için kaplumbağa hızında gitmesi gerekir. Hali hazirda olan asx ile ise aynı arazi yollarında dağ Tavşanı gibi gidiyor. Ve arazi yollarında ise konforu çok iyi .
Ayrıca usta isinin ehli bir usta olabilir ancak birşey olmaz diyecek kişi değil . Bu nu demek için profesyonel sürücüler ve işinin ehli fizik, makine ve ilgili muhendislerden oluşmuş bir kurul olması gerekir.

Eğer asx e biraz konfor vermek istiyorsaniz size tavsiyem bırakın amortisörleri de koltukların konforunu arttırmak için bir şeyler yapın mesala sungerlerini daha yumuşak sungerler ile değiştirin .

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 30 Eki 2015 21:10 
Kullanıcı avatarı

İsim: Yücel
Araç: 2011 Lancer 1.6 MT İnvite
Meslek: İng. Öğretmeni
Kan grubu: ARh+
Daha yumuşak bi lastik ve yanak oranı yüksek lastik de epey konfor artışı sağlar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2015 02:03 
Kullanıcı avatarı

yu-cell yazdı:
Daha yumuşak bi lastik ve yanak oranı yüksek lastik de epey konfor artışı sağlar.
Lastik değiştireceğim zaman ben de bunu yapmayı düşünüyorum. 215 60 r17 yerine 225 yada 235 60 r17 taktırma niyetindeyim. Araç ortalama bir cm kadar yükselecek ve artan tabanla sabit kalan taban/yanak oranından yanak az bir miktar yükselince konforun da olumlu yönde değişeceğini düşünüyorum. Not: Tork kaybı ve buna bağlı hızlanma kaybı, artan rüzgar direnci ve Yakıt tüketimi, gösterge sapmaları, viraj alma kabiliyetinin düşmesi, takacağım lastiklerin Bayağı tuzlu olması vs muhtemel olumsuzlukları biliyorum.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2015 15:33 
Kullanıcı avatarı

Taban küçültmek kış lastiği için uygun olur. Islak ve kaygan zeminlerde dar taban daha iyidir.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2015 22:13 
Kullanıcı avatarı

İsim: Sezgin
Araç: Outlander Turbo
Meslek: Kamu
Kan grubu: 0Rh+
Bende aracı biraz yere yaklaştırmak istiyorum ama makul bir çözüm yok gibi.
Ne spor yay ne başka bir şey herkes aman ellemeyin diyip duruyor ama aracın yüksekliğinden memnun değilim.
Daha yere yaklaştırmak istiyorum. Fakat bi çözüm bulamadım.
Sanki bu amortisör yay felan sisteminin dokunulmazlığı var.

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2015 22:16 
Kullanıcı avatarı

İsim: selim
Araç: lancer glx
Meslek: bilişim
Derinmai yazdı:
yu-cell yazdı:
Lastik değiştireceğim zaman ben de bunu yapmayı düşünüyorum. 215 60 r17 yerine 225 yada 235 60 r17 taktırma niyetindeyim. Araç ortalama bir cm kadar yükselecek ve artan tabanla sabit kalan taban/yanak oranından yanak az bir miktar yükselince konforun da olumlu yönde değişeceğini düşünüyorum. Not: Tork kaybı ve buna bağlı hızlanma kaybı, artan rüzgar direnci ve Yakıt tüketimi, gösterge sapmaları, viraj alma kabiliyetinin düşmesi, takacağım lastiklerin Bayağı tuzlu olması vs muhtemel olumsuzlukları biliyorum.

Bu verdiğiniz lastik ebatlarıyla araç nasıl 1cm yükseliyor anlayamadım, yükselmesi için yanak ebatının büyütülmesi gerekir ki %3 ten fazla sapmalar kabul edilebilir sapmalar değildir. Sizin yazdıklarınızda taban ölçüsü büyüyor, taban ölçüsünün büyümesi de tam sizin istediğiniz durumum aksine daha sert bir sürüş konforu demektir. Madem bu kadar taktınız bu konuya, 16" jant düşünmeye başlayın.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2015 23:32 
Kullanıcı avatarı

cevaplar için teşekkür ederim
ben de hemen ustanın dediğini yapmak yerine size danışmak istedim
doğruda yapmışım bilinçsiz biri değilim yüksek araç alırken biraz sert süspansiyonun ne kadar faydalı olacağını bildiğimden asx tercih ettim
usta işin ehli kesin ama amortisörlerle oynamak tehlike yaratır aracın stabilitesi bozulur bunun farkındayım
sadece burada tartışalım istedim böyle bir işlem var.
isteyen biraz daha yumuşatmak isterse bu kolayca yapılabiliyor bunu bilin istedim.
ama genede o ustaya gidip ayrıntılı olarak bilgi alacağım ve burada paylaşacağım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Kas 2015 01:01 
Kullanıcı avatarı

scream3057 yazdı:
Derinmai yazdı:
yu-cell yazdı:

Bu verdiğiniz lastik ebatlarıyla araç nasıl 1cm yükseliyor anlayamadım, yükselmesi için yanak ebatının büyütülmesi gerekir ki %3 ten fazla sapmalar kabul edilebilir sapmalar değildir. Sizin yazdıklarınızda taban ölçüsü büyüyor, taban ölçüsünün büyümesi de tam sizin istediğiniz durumum aksine daha sert bir sürüş konforu demektir. Madem bu kadar taktınız bu konuya, 16" jant düşünmeye başlayın.
Yok takmadım, illa da yapacağım diye bir şey yok ta fikrimi belirtmiştim. Daha önce benzer bir işlemi eski aracımıza yapmıştık(1997 Opel Astra Clup caravan) yıllarca öyle kullandık. Bir zararını da görmedik. Benzer bir büyütmeyi de arkadaşım şirketlerinin 2009 yada 2010 L200'üne yapmıştı. Kendi deyimiyle hiç yol tutamayan fabrikanın takmış olduğu "bisiklet lastiklerini" yüzde 3'ten çok daha fazla saptırarak büyütmüştü. Bu tip yükselmeler kağıt üstünde abartıldığı kadar etkilemiyor araçları. Tabi aracınızın limitlerini zorlayan bir sürüş karakteriniz varsa buna birşey diyemem. Ayrıca Fabrikasyon ölçüsü dışında lastik ölçüsü kullandığınızda kaza durumunda sigorta şirketlerinin sorun çıkartabileceklerini de duymuştum. O yüzden sadece fikir ve deneyimlerimi paylaşıyorum; tavsiye değildir. 215 60 17 de bildiğiniz üzere 215; mm cinsinden taban genişliği, 17; inç cinsinden jant yarıçapı, 60 ise lastik yanağının, tabana olan yüzde cinsinden oranıdır. Jantı sabit tutup Tabanı büyütürseniz , taban/yanak oranından yanağınız, dolayısıyla lastik çapınız büyür. Çap 2cm yükselirse araç 1 cm yükselir, bunu kastetmiştim. Selamlar.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Kas 2015 13:09 
Kullanıcı avatarı

Güzel bir paylaşım oldu herkese teşekkürler. cagkn bu konuda daha öncede baya bi detaylı bilgi vermişti.
Ama merak ediyorum. Düzgün ve stabil bir biçimde aracı biraz daha yere yakın hale getirmenin bi yolu yokmudur ?

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Kas 2015 13:38 
Kullanıcı avatarı

Onlarada sağlıklı değil yorumu yapılıyor sürekli

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Kas 2015 14:37 
Kullanıcı avatarı

İsim: murat
Araç: lancer 1,8 cvt
Meslek: makina imalat
Kan grubu: A+
4-5 tane kilolu arkadaş bul benden ağır olsun sağlıklı oturur yere :-)

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 01 Kas 2015 15:20 
Kullanıcı avatarı

İsim: Çağkan
Araç: colt-lancer
Meslek: Çevre Müh.
aynen arkaya üç kişi oturunca eski dolmuşlar gibi geziyorum :D

Daha önce ucuz yay, ucuz coilover kit(amortisör-yay) ve mevcut olarak 7aydır eibach yaylarla kullanıyorum aracı, günlük kullanım araca coilover kitleri yerine kesinlikle eibach yay tavsiye ederim, sokak arası hızlarda daha sert oluyor ama otoban hızlarında konfor açısından araçta yay olduğunu fark etmiyorsunuz bile, direksiyon tepkileri açısındansa dünya kadar fark var artık daha güven veriyor daha tepkili.

Ucuz yaylarla amortisör kıracağınıza garanti veririm uzak durun! (daha önce 2 tane kırdım ve çok dikkatli kullanırım)
Ucuz coilover kitlerle siz dahil kimse arabanıza binmek istemeyecektir kelimenin tam anlamıyla rezil olacak aracınız buna da garanti veririm!

Arabaya ne yaparsanız yapın mühendisliği yapılmış güvenilir markaların ürünlerini tercih edin.Unutmayın aracınız sanayide üretilmedi, işinin ehli mühendisler tarafından fiyat performans açısından en iyi şekilde üretildi.FP kaygısı yüzünden her zaman geliştirmeye açık araçlarınız -o mühendis onu düşünmemiş mi geyiği yapmayın diye yazdım bunu da :D-

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 34 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: