Zaman: 23 Oca 2026 12:10

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 18 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: İkinci denemem
MesajGönderilme zamanı: 18 Kas 2012 17:11 
Kullanıcı avatarı

İsim: umut
Araç: to be colt
Meslek: miyendis
Kan grubu: ab+
Merhaba,

Geçen sefer forum ahalisini meşgul edip uygun bir 1.5 instyle bulamayıp, konuyu park etmiştim. viewtopic.php?f=8&t=1803 . Bu sefer bayiye vereceğim kaporayı da hazır edip sıfır bir colt için huzurunuza çıkıyorum. AMT için 33, düz vites için 32000 ve çok ilginç finansal tekliflerle ikna oldum. Bir defa kasa köpekbalığına dönünce manuel vites ile kısa bir test sürüşü yapmıştım ve (test aracı 17000'de olmasına karşın ) temelde daha sessiz, daha yumuşak bir sürüşü vardı diye hatırlıyorum. O zaman auto start&stop ta yoktu henüz. Görüş ve tecrübenize danışacağım konular ise kısa ( malum 2 sene 2004 colt amt kullandım ).
1. Düz vites colt'ların debriyaj fordlarınki gibi yumuşacık mıdır, yoksa renaultlarınki gibi kütük müdür?
2. Pratikte iki şanzıman versiyonunun tüketimleri arasında gözle görülür bir fark var mıdır ( özellikle auto s&s nedeniyle, İstanbul için her gün Kozyatağı-Levent git gelim var, sabah akşam )?
3. Gerçekten doğru mu hatırlıyorum bu kasanın daha sessiz, daha yumuşak olduğunu, yoksa eski coltlardaki gibi camlar, amortisör kuleleri, torpido kapağı, A sütunu bakalitleri çarpıntı, çıtırtı, vuruntuya devam mı? Motor sesi ve lastik gürültüsü benzerdir sanıyorum. Sessizlikle ilgili sorularımı VW'i baz alarak sormadığımı bilin lütfen, öyle bir beklentim yok.

Değerli cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.

umut

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: Re: İkinci denemem
MesajGönderilme zamanı: 19 Kas 2012 03:00 
Kullanıcı avatarı

İsim: Sedat
Araç: 2011 Colt 1,3 Elegance MT ClearTec
Meslek: Mühendis
Kan grubu: AB +
Fort Fiesta'mı ve Renault Twingo'mu satıp Colt'umu aldım. Bu arada bir çok B segment araç inceledim. Bütçeme en uygun donanımlı, sorunsuz araç olarak Colt'u seçtim. aslında para sorunum olmasaydı Jazz'ı tercih edebilirdim. Sanırım Jazz peşinde koşanlar fiyatını görünce Colt' a yöneliyorlar. Sanırım en büyük sıkıntı pazarlamanın yeterince yapılmaması. Araştıranlar Colt'u kendiliğinden buluyor.

Sorularınıza gelince ;
Ailecek kullanacağım araç modelinde vites sorunu olmadığı için düz vitesi tercih ettim. Aslında fiyat farkı da neredeyse yok. Ancak AMT li bir Colt'umun da kenarda olmasını doğrusu isterdim. Ülkemize düz vites Colt'lar ClearTeach olarak gelmekte. sanırım Avrupada, belkide İngiltere'de bu modeli ayrıca tercih edebiliyorsunuz. ClearTeach olmayanları da var, bir ayrıcalık olarak sunulmakta.
Hem Ford hem de Renault kullanan bir kişi olarak Colt'un debriyajı hisedilmeyecek kadar yumuşak geliyor. Renaul'a neredeyse spor olsun diye sol bacağı çalıştırmak için biniyordum. O kadar sert yani.
Auto Stop Start sistemi günümüzde markalar arasında teknoloji olarak ön plana çıkartılmaktadır. Sistem; akü gücü, vites pozisyonu, klima durumu, lastik açıları, aracın hareket durumu, emniyet kemeri, kaputun kapalı olup olmadığı vb bir çok kontrolü yaparak motoru durdurmakta. Debriyaja bastığınızda, direksiyonu çevirdiğinizde, klimayı ön cama verdiğinizde vb durumlarda ise motoru otomatik olarak çalıştırmakta. Elbette amaç benzinden tasarruf etmek, diğer açıdan karbondioksit salımını da azaltmak. Bazen kırmızı ışıkta durduğunda içimden acaba çalışmamazlık yaparmı diye de geçirmiyor değilim, ancak şimdiye kadar çalışmamazlık hiç bir zaman yapmadı. Çok kısa dur kalklarda yada kısa süreli durmalarda sistemi çalıştırmaktan kaçınıyorum. Ancak gerekli hallerde de kulanmamazlık yapmıyorum. Bir başka açıdan bozulacaksa garanti kapsamındayken bozulsun demekten de kendimi alamıyorum. Dur kalklarda ciddi olarak benzin tasarrufu yaptığı belirtiliyor. AMT ve MT arasında kataloglarda ortalama 100 km de 0,5 lt görünse bile ben hiç bir benzinli arabam ile şehir içinde bir depo ile 700 km gitmemiştim. Colt MT ile rahatlıkla gidiyorum.
Almadan önce okuduklarımdan ses sorunu olduğunu hep okudum. Ancak eskisini bilmememe karşın yeni kasalarda hiç bir problemin olmadığını söyleyebilirim. Normalde araçlar klakson sesini içeriden duyabilmek için dış sesin bir kısmını almalılar diye düşünüyorum. Bazen ses varmı diye yolda dinlediğimde torpido içinden yada bagajdan düzensiz tıkırtıların olduğunu hissedebiliyorum.

Bence Colt'ların en büyük sorunu yüksek olmalarından dolayı yan rüzgarlardan özellikle hızlı giderken etkilenmeleri.
En büyük eksikliği ise Yokuş kalkış desteğinin olmaması (Hepsini bulunca bu eksik geldi bana doğrusu) ve yan hava yastıklarının olmayışı..
Bir merakım da gövde saçlarının yumuşak olup olmadığı, bir kaza anında yaya güvenliği için olumlu olmasına karşın, ufak defek taşlarda yada sert yağan dolulardan etkilenip etkilenmeyeceğidir.
Ancak herşeye karşın verdiğim paranın karşılığında alabileceğim en iyi bir kaç araçdan biri diye düşünüyorum.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 19 Kas 2012 21:24 
Kullanıcı avatarı

değerli cevaplar için çok teşekkürler, kredi için bekliyorum

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 19 Kas 2012 21:27 
Kullanıcı avatarı

İsim: Denizhan
Araç: Mitsubishi Colt
Meslek: Öğrenci
Ben de uzun araştırmalar sonucu aldım Colt'u, ancak kağıt üzerindeki her şey gerçek hayatta tutmuyor tabi. Ben gidip de sıfır AMT Colt almanızı tavsiye etmem. Nedeni: Düşük viteste, özellikle birinci ve ikinci viteste, araç çok sarsıyor. Ve emin olun bir arabada sizi en çok rahatsız edecek şey budur. Yok motor ses alıyormuş, yok bagajı küçükmüş,yok rüzgardan etkileniyormuş bunlar neyse de, arabanın sarsılması, zıplaması hiç çekilmiyor, şehir içinde bu aracı kullanmak sahiden rahat değil. Ha arabanın donanımı bütün rakiplerine göre iyi mi, evet iyi hem de açık ara. Ama cruise control, aux girişi, katlanabilir arka koltuklar olmasaydı da, şu araç sarmasaydı tercih ederdim. Şimdi, "böyle sarsılmalar normal değil, bu araç düşük viteste sarmaz, hoplamaz" demeyin, hem burada bunlar daha önce konuşuldu "evet oluyor" dendi, hem de serviste "bu araç böyle" cevabını aldım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 19 Kas 2012 23:50 
Kullanıcı avatarı

robotize manuel şanzımanların hemen hepsinde var o 1-2, 2-1 geçişi sarsıntısı. toyota, citroen vs. de kullandım, 2005 colt amt de. Bu şanzımanlar böyle bir hediye ile geliyor. Bu huyunu dert etmem :) Daha pahalı, pek övülen iki jetta da kullandım DSG'li (ikincisi 2012 Şubat'ta sıfır verildi, 18000 km yaptım ), onların bile çok şahane değil 1-2, 2-1 geçişleri. Kaldı ki, köprü katılım trafiğinde arıza verip kenara geçmemi rica etti jetta ve ikisinde de şakır şakır bir zincir sesi de eksik olmuyordu düşük vites geçişlerinde.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 20 Kas 2012 15:49 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsim: Cihat
Araç: Honda Civic 1.8 Ishift + Prins
Meslek: Öğretmen
denizhanxx yazdı:
Ben de uzun araştırmalar sonucu aldım Colt'u, ancak kağıt üzerindeki her şey gerçek hayatta tutmuyor tabi. Ben gidip de sıfır AMT Colt almanızı tavsiye etmem. Nedeni: Düşük viteste, özellikle birinci ve ikinci viteste, araç çok sarsıyor. Ve emin olun bir arabada sizi en çok rahatsız edecek şey budur. Yok motor ses alıyormuş, yok bagajı küçükmüş,yok rüzgardan etkileniyormuş bunlar neyse de, arabanın sarsılması, zıplaması hiç çekilmiyor, şehir içinde bu aracı kullanmak sahiden rahat değil. Ha arabanın donanımı bütün rakiplerine göre iyi mi, evet iyi hem de açık ara. Ama cruise control, aux girişi, katlanabilir arka koltuklar olmasaydı da, şu araç sarmasaydı tercih ederdim. Şimdi, "böyle sarsılmalar normal değil, bu araç düşük viteste sarmaz, hoplamaz" demeyin, hem burada bunlar daha önce konuşuldu "evet oluyor" dendi, hem de serviste "bu araç böyle" cevabını aldım.

Denizjim,

45 aylık AMT kullanıcısı olarak sana katılmadığım noktalar olduğunu ifade etmek istiyorum, ifade ediyorum da :D Özellikle şehiriçi kullanımı konusunda...Bilakis Antalyanın saçma sapan trafiği ve yollarında öylesine işlevsel ki anlatamam...öte yandan hoplama diye tabir ettiğin kısma katılıyorum ancak onun da çözümü var...A modunda kullanmayacaksın...yani trafik sıkışık mı, dur kalk mı yapıyorsun, o zaman bir tık sola ve A modu iptal...o çok can sıkıcı debriyaja tam basamamış kadın sürücü karakterisitiği olan zıplamalara son ! :d

Tam otomatik CVT Honda ,DEESEEEEGEEEE VW ya da EDC Röno ile mukayese edersen elbette haksızlık etmiş olursun...AMTnin kudurmasına gurban olurum ben...

dediğimi unutma, bir tık A modu iptal...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Kas 2012 01:13 
Kullanıcı avatarı

baceyjim,

Valla cvt honda,dsg vw ile kıyaslamak doğru değil haklısın, bundan önce otomatik peugeot 206 vardı, belki aklım ona gidiyor ama onla da kıyaslamak doğru değil çünkü o tam otomatikti. Antalyayı bilmem ama Ankara fena...,saat 4buçuk 7buçuk arası yola çıktın mı 500m bile durmadan gidemezsin. baya sıkışık olabiliyor. öyle olunca senin tavsiyen de be yaramıyor. Ben de alıyorum manuele ama manueldeyken de 1. viteste ayağı gazdan çekince sarsıyor. Yani bu rakiplerine göre kötüdür demiyorum, belki yarı otomatiklerin en iyisidir bilmiyorum diğerlerini denemedim, benim dediğim başka hiçbir araçla kıyaslamaksızın şehir içinde insanı üzüyor biraz colt. yani satın aldık biniyoruz diye de laf söylememezlik yapmaya gerek yok. Sevdiğim bir arkadaşım bana gelse, 'arkadaş ben bu trafikte dur kalk debriyajla vitesle uğraşmaktan bıktım, beni rahata erdirecek bir araba alacağım' dese ben ona git colt al demem. Ama ben tasarruf istiyorum,cruise control istiyorum derse o zaman söylerim colt uygundur diye, tabii bahsettiğim sıkıntıları da eklerim.

En son denizhanxx tarafından 21 Kas 2012 17:58 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Kas 2012 02:34 
Kullanıcı avatarı

İsim: Sedat
Araç: 2011 Colt 1,3 Elegance MT ClearTec
Meslek: Mühendis
Kan grubu: AB +
Ben de MT olduğundan AMT nin sorunlarını çok iyi bilmiyorum. Ancak kardeşimin yarı otomatik Yaris'i var.
Dur kalklarda şehir içinde manuele aldığını söylüyor du.
Demek bu tip viteslerin tümünde teknoloji nedenli bu tip sorun var. Sadece Colt AMT ye özgü değil sanırım.
Düz viteslerde de CC yi sabitleyip arkanıza yaslanamıyorsunuz malesef.
Karar verirken; arabanın performansını (motor gücü vb), teknoljiyi (sonsuz dişli yada yarı otamatik) ve ekonomiyi (cepdeki para) vb bir çok parametreyi birleştirip öyle değerlendirmekte yarar var.
Sonuçta AMT otomatikleştirilmiş manuel şanzıman, tam otomatik değil, sizin yerinize robot debriyaja basıyor.
Pratik, kolay ancak bazen karar vermekte sizden daha mükemmel değildir diye düşünüyorum. Ben sırf bu nedenle MT yi tercih ettim.

Başa Dön
 Mesaj Başlığı: İkinci denemem
MesajGönderilme zamanı: 21 Kas 2012 02:52 
Kullanıcı avatarı

İsim: Gökhan
Araç: 2011 Colt AMT
Meslek: Akademisyen
Konu sanzumanla ilgili oldugundan rasyonel bir açıklama gibi gelmiyor ancak 15 bin bakımı sonrasında bende bu sarsma olayı yok denecek kadar azaldı. araci hergün, Ankara'nın mesai trafiğinde kullaniyorum. Bir diğer husus da su: son bir aydır parapuan kampanyası ayağına bp'den aldım benzini. Gecen hafta yeniden shell'e döndüğümde düşük vitesler dahil olmak üzere tüm vites geçişlerinin daha yumuşak bir hal aldığını deneyimledim. Yani hissettiklerim bunlar, kulağa ne kadar rasyonel geliyor emin değilim.

Sent from my iPad

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Kas 2012 09:03 
Kullanıcı avatarı

İsim: ömer
Araç: 2006 1.3 Invite AMT
Meslek: öğretmen
Çözüm basit bacey'in dediği gibi manuel modda kullanmak. Sıkıntı edilecek bir durum değil.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Kas 2012 09:31 
Kullanıcı avatarı

İsim: Ali
Araç: Mitsubishi Colt Elegance AMT
Meslek: Muhasebe
3 aydır 2012 model AMT colt kullanıyorum. Aracın hoplama olayı ile hiç karşılaşmadım.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Kas 2012 10:00 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

sotsuga yazdı:
3 aydır 2012 model AMT colt kullanıyorum. Aracın hoplama olayı ile hiç karşılaşmadım.

hoplama tabiri biraz ağır kaçıyor zaten...hani manuel debriyajlılarda debriyaj - gaz pedalı ayarını kaçırırsın da araba hırt hırt ederek salınımlarla gitsek mi gitmesek mi der ya işte öyle bir şey...de şimdi aklıma geldi Denizjim, kısa mesafelerde sen ayağını frenden çekince gitmiyor mu araba?...İşte bu noktada sana bir önerim daha var; eğer gaza basacaksan hemen basma araç yürüsün sonra yumurta varmış gibi bas ve sonrasında da dilediğin gibi takıl...Laf söylememezlik etmiyoruz hattaa yeri geliyor en ağırını söylüyoruz ama senin AMTye henüz alışamadığını da tahmin ediyorum...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 21 Kas 2012 18:08 
Kullanıcı avatarı

sevgili bacey,

senin dediğini yapıyorum zaten,alıştım artık. ama o kadar dikkat ettikten sonra otomatik demenin anlamı kalmıyor. ben araç hepten kötüdür demiyorum, ama arkadaşım gelse sorsa otomatiği nasıl diye ben önermem,

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2012 09:15 
Kullanıcı avatarı

İsim: ömer
Araç: 2006 1.3 Invite AMT
Meslek: öğretmen
Alıntı:
ama arkadaşım gelse sorsa otomatiği nasıl diye ben önermem

Diğer araçların otomatiğini kullandıktan sonra bu yorumu yapın isterseniz. (Yarı otomatiklerin)

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2012 17:48 
Kullanıcı avatarı

arkadaş anlamıyorum niye canla başla savunuyorsunuz bu kadar. yukarıdaki yazılarımı okursan görürsün zaten diğer yarı otomatikle kıyaslamadığımı. bence böle olacaksa yarı otomatik olmasın zaten.

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2012 21:44 
Kullanıcı avatarı

İsim: koray
Araç: mitsubishi colt 1.3 invite
Meslek: Pegasus Yer işletme uzm
Kan grubu: o rh
Yarı otomatik araçlarda tek kavrama modülü olduğundan sarsma sorunu mutlaka olacaktır, böyle bir sorun olmasaydı çoğu üretici milyon dolarlar harcayarak çift kavrama teknolojisi için yıllarca uğraşmazdı. cebinizde 30-35 bin TL varsa alınabilecek en mantıklı araç colttur. ama ben 50 bin tl verebilirim diyorsanız çift kavrama teknolojisine sahip bir renault yada wv almak daha mantıklı bir karar olacaktır

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 24 Kas 2012 15:59 
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Arkadaşlar,

Bu sarsma ve hoplama tabirleri anlatılmak istenen şeyi tam olarak karşılamıyor...Haa Denizhan illa ki aksini söylüyorsa ya onun ya da en azından benim araçta bir anormallik var (Kızma Denizjim :) )...Bilakis benim araba ne sarsıyor ne de zıplıyor (MaaşAllah)...

Dünyaca ünlü Alman firması GETRAG ki -BMW AUDI MERCEDESe de şanzıman üretir- yarı otomatikler konusunda bu işin piridir...

Denize bir öneri daha : yazılım güncellemesi yaptır...

Başa Dön
MesajGönderilme zamanı: 26 Kas 2012 09:47 
Kullanıcı avatarı

İsim: Kadir
Araç: Colt 2011 Amt Elegance
Meslek: Bilgisayar Mühendisi
Kan grubu: A+
bacey yazdı:
Arkadaşlar,

Bu sarsma ve hoplama tabirleri anlatılmak istenen şeyi tam olarak karşılamıyor...Haa Denizhan illa ki aksini söylüyorsa ya onun ya da en azından benim araçta bir anormallik var (Kızma Denizjim :) )...Bilakis benim araba ne sarsıyor ne de zıplıyor (MaaşAllah)...

Dünyaca ünlü Alman firması GETRAG ki -BMW AUDI MERCEDESe de şanzıman üretir- yarı otomatikler konusunda bu işin piridir...

Denize bir öneri daha : yazılım güncellemesi yaptır...

katılıyorum kardeş aynen dediğin gib amt manuel sürerken devirleri biraz yüksek vites attıgında çok konforlu vites geçişleri oluyor. ( 1-2 vitesler 2900-3000 - 3-4-5-6 vitesleri 2600 devirde kullanınca, maşşallah hiç bir sıkıntı olmuyor zıplama yada sarsma dediğiniz olayda..

Başa Dön
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 18 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: